40-річчя художнього музею: у вихорі привітань і дарунків

6 лет назад 0

Всі фото Херсонського обласного художнього музею ім. О.Шовкуненка

Херсонський обласний художній музей імені Олексія Шовкуненка 30 травня вітали з 40-річчям. Вітали всі — представники влади, художники, музиканти, колеги і просто друзі музею.

В цей день було багато гарних слів, спогадів, музики, квітів, грамот, подарунків від художників та колег-музейників, радості, що нагальні питання починають вирішуватися. Не забули згадати, що зовсім нещодавно, 23 травня, директорка музею Аліна Доценко стала однією з переможниць всеукраїнського проекту «Я — Українка», отже, має народне звання «Берегиня України». Приємно, що її роботу помічають і цінують.

З нагоди ювілею презентували альбом «Українське мистецтво в колекції Херсонського обласного художнього музею ім.О.О.Шовкуненка», який щойно вийшов у видавництві «Наддніпряночка». І хоча авторів-укладачів видання вказано лише двоє (заступниця директора з наукової роботи Владислава Дяченко та завідуюча науково-експозиційним відділом Наталя Кольцова), вони зізналися, що над створенням цього видання майже півроку працював весь невеличкий, але «трудоголічний інтеллектуальний коллектив» музею. Відтепер всю наявну інформацію про твори українського мистецтва, які зберігаються в художньому музеї, можна знайти у цьому альбомі.

А можна просто прийти до музею і зануритися в розмаїття виставок в рамках проекту «Україна: від народного мистецтва до модерну». До речі, як і обіцяли музейники, проект поповнився ще однією експозицією: «Українське мистецтво ХХ — початку ХХІ ст.», яка оселилася у великій залі на другому поверсі. Багато знаних імен буквально зі всіх куточків України: Тетяна Яблонська, Іван Шульга, звісно, Олексій Шовкуненко, чиє ім'я носить музей, та його учні. Картини наших земляків-сучасників і тих, кого зараз немає з нами. Майже сотня живописних та скульптурних творів — різноманітних, цікавих, які так хочеться роздивлятися.

Отак музей відсвяткував своє 40-річчя. Але під час привітань вік художнього музею поставили під сумнів, адже десь 100 років тому відомий меценат Микола Гедройць заснував і Миколаївский художній музей, і Херсонський. В нашому місті музей образотворчих мистецтв відкрився у 1921 році на нижньому поверсі будинку археологічного музею Гошкевіча, але, на жаль, колекція творів мистецтва була вивезена гітлерівцями. Тож не дивуйтесь, якщо наш художній музей раптово «постарішає»…