90% херсонців ідентифікують себе українцями

7 лет назад 0

Майже 90% мешканців умовного Півдня — Миколаївської і Херсонської  областей — ідентифікують себе як українці.

Про це свідчать дані широкого опитування громадської думки, проведеного чотирма провідними українськими соціологічними центрами (КМІС, Рейтинг, СОЦИС і Центр ім. Разумкова), які наводить " Дзеркало тижня ".

Згідно з наведеними даними, в Миколаївській і Херсонській областях, що були об'єднані в групу "Південь", 89,3% мешканців ідентифікували себе як українців за національністю, лише 7,6% назвали себе росіянами за національністю, представниками інших національностей в регіоні назвали себе 2,6% жителів, відмовилися ідентифікувати свою національну належність 0,4% мешканців умовного Півдня.

Варто зазначити, що згідно з переписом населення 2001 року, українцями себе вважали 81,9% жителів Миколаївської та 82% жителів Херсонської областей. Натомість росіянами за національністю себе тоді назвали 14% мешканців як в Миколаївській, так і в Херсонській областях.

Автори статті у "ДТ" зазначають, що загалом в Україні відсоток тих, хто декларує українську національність, зріс на 12-19%. Натомість слідом за значним збільшенням декларацій про українську національну ідентичність аналогічних змін у мовній практиці не відбулося.

Україномовними себе назвали 16,9% жителів Миколаївської і Херсонської областей, російськомовними — 43,8%, двомовними — 30,1%.

В опитуванні громадської думки взяли участь по 500 жителів Миколаївської і Херсонської областей. Загалом в Україні було опитано 14 тис. людей.