Благодійна вистава для допомоги онкохворим дітям

5 лет назад 0

На сцені нашого театру ім. Куліша 5 грудня відбудеться вистава «Оскар і Рожева Пані» за мотивами роману Еріка-Емануеля Шмітта.

Незвична вистава і дуже важка. Відома і улюблена Ірма Вітовська та актори Івано-Франківсього театру ім. І. Франка оповідатимуть сумну історію останніх днів життя хворого на рак хлопчика. І не кваптеся відмовлятися від її перегляду, бо усі зібрані кошти підуть на допомогу юним херсонцям, які борються з онкологією. Про це і йшла мова на прес-конференції 30 листопада у Херсонській дитячій обласній клінічній лікарні.

Так, держава зараз опікується хворими дітьми, каже головний лікар Інна Холодняк, лікарня забезпечена всім необхідним, онкогематологічне відділення в гарному матеріально-технічному стані, дітям створені всі умови для перебування. Та й благодійники не забувають, допомагають тим, хто потребує лікування та обстеження в іноземних клініках, які дуже багато коштують. «Але ще діти та батьки потребують душевної теплоти. Потребують того, щоб на них звернули увагу і спонукали віру в одужання».

«Проблема онкохворої дитини не має бути проблемою лише батьків і медичних працівників, — наголошує головний експерт з педіатрії Департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Карчевич. – Це проблема загалом всієї нашої громадськості».

Вона радіє, що держава з року в рік все більше і більше уваги приділяє лікуванню онкохвороих дітей (цьогоріч на препарати для хіміотерапії, для лікування тяжких анемій, для покращення кровотворення отримано понад 11 млн грн.), що в Україні впроваджені сучасні міжнародні протоколи лікування онкологічних хвороб, використання яких дозволяє стверджувати, що діагноз «рак» — це не вирок.

Та все одно моторошно усвідомлювати, що серед онкохворих є ті, хто тільки починає жити. Сьогодні під крилом завідуючої онкогематологічного відділення лікарні Римми Александрової 173 дитини з усієї області: минулого року взято на облік 26 дітей, цьогоріч — 21. Добре, що багатьом хворобу вдається перемогти, але когось переводять на паліативну терапію — це коли надії на одужання вже не залишається (саме про цей стан хвороби повідає вистава).

І хоча начебто все є (принаймні, для лікування в Україні), допомога потрібна завжди — і матеріальна, і психологічна. І добре, що своє плече дітям та батькам підставляє благодійний фонд «Фарби життя», який заснували мами дітей-переможців — Ганна Боцман і Наталя Пуделко. Юридично вони оформили фонд 4 роки тому, але насправді допомагають значно довше — з того моменту, як їхні діти потрапили в онкогематологічне відділення (10 і 7 років). Вони пережили складні часи, вони перемогли хворобу, вони знають і відчувають, що саме найбільш потрібно і дітям, і батькам. Це зараз пані Ганна з гордістю каже: «Я мама дитини, яка перемогла рак». Але пам'ятає ті часи, коли їй було страшно — і під час хвороби, і в період адаптації, яка триває не один рік. А пані Наталя зізнається, що до хвороби доньки навіть не уявляла, наскільки багато допомоги потребують онкохворі, наскільки великих коштів вимагає лікування супутніх хвороб. Тож вони і стали локомотивом фонду, допомагають, де вдається — матеріально, шукаючи кошти, але більше — своїми діями. Із запалом розповідають про нещодавні майстер-класи, про арт-терапію, про фотосесії. Про те, як діти-переможці їздять в Одессу на Міжнародний фестиваль благодійності «Даруй добро», де виступають на одній сцені з звірками. Або на Міжнародну онкоолимпіаду чи у Табір переможців… Із сумом — про те, як намагалися зробити яскравими останні дні невиліковно хворої дитини.

А ще зізнаються, що після лікування родини залишаються фінансово виснаженими, часто не можуть собі дозволити елементарних розваг для дитини. Добре, що є ті, хто в цей складний момент йде їм назустріч: ляльковий театр завжди запрошує на вистави, деякий час співробітничали і з концертною агенцією «Александр». З проханням допомогти звернулися вони і до акторки Ірми Вітовської, яка є ініціаторкою та продюсером проекту — і, як виявилося, знайшли один одного, бо самі отримали запрошення долучитися до цього благодійного заходу.

Тож і вони, і лікарі закликають херсонців передати хворим дітям часточку свого тепла і допомогти матеріально, бо, всі кошти, зібрані під час вистави, підуть на допомогу пацієнтам онкогематологічного відділення. Можна буде і збільшити свою фінансову допомогу — у театрі стоятимуть скриньки для збору коштів.

А ще зверніть увагу: на виставу прийде група дітей-переможців. Історія дуже важка, не кожен дорослий витримає. Але ці сильні підлітки йдуть свідомо, щоб показати, що допомога, яка так потрібна онкохворим, дає чудовий результат — життя. Не вагайтесь і ви!