«Черга за хлібом» — на марках

4 года назад 0

В рамках серії «Краса і велич України. Херсонська область» випущена марка «І.Ботько. Черга за хлібом. 1967 р.», яка представляє роботу херсонського художника Івана Ботька з колекції Херсонського художнього музею. Також ця картина роздрукована і на листівках. Марки та листівки надійшли у продаж з 20 серпня, після спецпогашення, яке відбулось в Херсоні.

Керівник Херсонської дирекції Укрпошти Вадим Шестопалов, заступниця директора з наукової роботи Херсонського обласного художного музею ім. О.О.Шовкуненка Владислава Дяченко, перший заступник генерального директора Укрпошти Олександр Перцовський і голова Херсонського обласного товариства Асоціації філателістів України Ігор Дроговоз

У такому спільному проєкті, який популяризує Херсонщину та її митців через марки, музей взяв участь вперше, і заступниця директора Херсонського обласного художнього музею ім. О.Шовкуненка Владислава Дяченко запевняє, що музей має достатньо творів, які можуть презентувати Херсонщину не тільки на всеукраїнському, а й на міжнародному рівні. Та й для цієї серії марок було надано кілька робіт херсонських авторів, але обрали саме «Чергу за хлібом» Івана Ботька.

Іван Ботько. Черга за хлібом. 1967

Чому обрали саме цю картину, розповів перший заступник генерального директора Укрпошти Олександр Перцовський. Тут і гучна назва твору, яка привертає увагу:

«Коли я вперше почув «Черга за хлібом», уявляв, що то люди стоять в магазині. А потім, коли побачив чергу кораблів, які стоять за зерном, для мене відкрився другий сенс».

Ця череда величних суден, що чекають можливості завантажити на борт пшеницю, символізують і аграрну, і індустріальну велич Херсонщини. Є ще одна родзинка — дуже цікава техніка, у якій Іван Ботько виконав цю роботу: це пастель на наждаковому картоні, і цей незвичний матеріал допомагає передати ефект оксамитової поверхні малюнку.

Пан Олександр сподівається, що церез цю марку багато українців відкриють для себе художника або через його картину відкриють принади Херсонщини.

Випуск марок серії «Краса і велич України», присвячений Херсонщині, матиме продовження, наступне спецпогашення відбудеться вже цьогоріч.