Чорнобильська зона на херсонській сцені. ФОТО

5 лет назад 0

У понеділок, 20 травня, Ніжинський академічний український драматичний театр імені М. Коцюбинського представив херсонцям виставу «Експериментаріум» за твором сучасного українського драматурга Павла Ар’є «Баба Пріся».

Ця вистава про сім’ю, яка мешкає в Чорнобильській зоні відчуження, в покинутому селі неподалік від річки Прип’ять, де навкруги лише ліси і болота. Баба Пріся відмовилася покинути свій дім під час евакуації після аварії на станції, а її дочка Слава та онук Вовчик повернулися, бо не змогли прижитися у зовнішньому світі та доглядають за бабусею.

Але жити звичайним життям у зоні відчуження практично неможливо: ці люди поза законом, для інших їх не існує. У напіврозваленій хаті немає електрики, бабці не доставляють пенсію, а дільничний намагається їх виселити, до того ж навколо весь час чути постріли «мисливців», які заради розваги відстрілюють звірів у лісі.

Сама назва вистави «Експереминтаріум» говорить, що на сцені буде щось нетипове. Цікаво, що така серйозна тема для нашої країни подана у формі трагікомедії: спочатку тобі смішно, а потім стає страшно. Завдяки чудовій грі акторів глядачі чітко відчули ту безпорадність та самотність, яку переживали герої.

Різнобарвні малюнки, які обрамлювали виставу за допомогою прожектора додають їй загадковості, навіть містики.

Але найнесподіванішим було те, що Бабу Прісю грав актор Юрій Муквич, і на початку вистави це здавалося трохи карикатурним, але все ж він зміг показати особливості характеру бабці та передати всі емоції.

Глядачам вистава сподобалась, по закінченню акторів вітали стоячи бурхливими оплесками.  

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/41738-chornobylska-zona-na-khersonskii-stseni-foto#sigProId0a09cbfaa6