День народження Агати Крісті: найдивовижніші факти про життя талановитої письменниці

6 лет назад 0

15 вересня виповнюється 128 років від дня народження найбільш продаваної в світі письменниці всіх часів, Агати Крісті. Більш того, її романи не втратили своєї популярності і до цього дня.

Агата Міллер народилася в британському графстві Девон- сьогодні ми знаємо її як детективного генія, одного з найпопулярніших авторів ХХ століття Агату Крісті. Її життя було не менш цікаве, ніж її романи.

Ми пропонуємо згадати найяскравіші моменти з її життя і творчості.

1.Життя талановитих людей завжди сповнене перешкод і сповнене драматизму. Аата Крісті не стала винятком. Вона страждала дисграфією — нездатністю записувати текст. Всі її твори були надиктовані.

2. Причиною для написання першого роману у Агати Крісті стала суперечка з сестрою, яка була літератором. Суперечка про те, що вона зможе зробити щось більш вартісне, ніж сестра.

3. Агата Мері Кларисса Маллоуен, уроджена Міллер, збиралася видаватися під псевдонімом Мартін Уест або Мартін Грей, вважаючи, що жіноче ім'я автора детектива може викликати у читачів деякі упередження, пізніше вона вирішила залишити справжнє ім'я і прізвище першого чоловіка — Крісті.

4. Крісті найбільше любила придумувати сюжети, гріючись в своїй величезній вікторіанській ванні та жуючи яблуко. Але від цієї звички довелося відмовитися, коли якість доступних ванн погіршилася.

 

5. Агата Крісті одного разу назвала себе "ковбасною машиною, ідеальною ковбасною машиною". Протягом багатьох років, в дуже стислі терміни вона випускала по дві книги на рік, і це включає одну, яка завжди випускалася перед початком свята, так звана "Крісті на Різдво".

6. Під час Першої світової війни Агата Крісті працювала медсестрою у військовому госпіталі, потім вона потрапила на роботу в аптеку, завдяки чому стала відмінно розбиратися в отруйних речовинах. Можливо, тому саме отруєння так часто зустрічається в її детективах. Там же Агата Крісті написала два оповідання — "Завіса" і "Забуте вбивство", які повинні були стати останніми книгами про Еркюля Пуаро і міс Марпл, двох її найпопулярніших персонажів. На прохання Агати Крісті обидві книги були заховані в банківський сейф і повинні були вийти в світ, коли Агата Крісті вже не зможе писати.

Розповіді були видані в 1974 році, коли письменниці виповнилося 84 роки.

7. 1926 рік став одним з найскладніших в долі Крісті, тоді ж відбулося її загадкове зникнення. Померла її мати, брат став закінченим наркоманом, видавцям не сподобався роман "Вбивство Роджера Екройда", в якому оповідання велося від імені вбивці, і на довершення всього її чоловік Арчибальд закохався в іншу жінку і зажадав розлучення. Після цього Агата зникла. Думаю багато хто б після такого захотіл би розчинитися в повітрі. Її довго шукали і навіть звернулися за допомогою до іншого британського майстра детективів — Артура Конан Дойла.

Через деякий час Агату знайшли в невеликому санаторному містечку, де вона представлялася всім як Тереза ​​Ніл. У неї дуже сильно постраждала пам'ять: вона смутно пам'ятала чоловіка, не могла згадати ім'я дочки, а рідну сестру впізнала тільки через кілька днів.

Деякі вважали, що письменниця спеціально розіграла ситуацію зі своєю "пропажею", щоб помститися чоловікові.

8. "Вона дописувала книгу до останньої глави, потім вибирала найсумнівнішого з підозрюваних і, повертаючись до початку, переробляла деякі моменти, щоб підставити його", — про це розповів Браян Алдісс, знайомий Агати Крісті.

9. За словами Крісті, з самого дитинства і до глибокої старості їй снився один і той же сон: чоловік з обрубаними руками і страшним обличчям. Вона називала його Людина-вбивця, хоча уві сні він жодного разу нікого не вбив.

10. Фільм "Вбивство в Східному експресі" був єдиною екранізацією творів письменниці, яким Агата Крісті була повністю задоволена. Зокрема, вона сказала, що виконання Альбертом Фінні ролі Еркюля Пуаро було найближче до створеного нею літературного персонажа.

11. Два мільярди екземплярів і переклад на 103 мови світу — такий результат плідної роботи Крісті. Письменниця стала одним із символів Великобританії, її шедеври є найбільш публіковані після Біблії та творів Шекспіра.

Також Агата Крісті встановила рекорд по максимальному числу театральних постановок творів, а її п'єса "Мишоловка" вперше була поставлена ​​в 1952 році і до цих пір безперервно демонструється на підмостках Лондона.

12. Агата Крісті є автором багатьох великих висловлювань, найзнаменитішим з яких стало: "Свобода варта того, щоб за неї боротися".

13. На додаток до 66 романів і 15 збірників коротких розповідей, Крісті також написала 6 жіночих романів під псевдонімом Мері Уестмакотт. І це був не єдиний її псевдонім. Спочатку Крісті надсилала свої роботи до редакції під ім'ям "Моносіллаба".

14. Знаменитий персонаж Крісті, бельгійський детектив Еркюль Пуаро, є єдиним вигаданим персонажем, який отримав некролог в "New York Times".

15. Інший її знаменитий персонаж, старенька міс Марпл, був, зокрема, списаний з її бабусі і "деяких з близьких подруг моєї бабусі Ілінг, яких я зустрічала в різних селах в дитинстві!". Про це вона розповідає в одній з небагатьох аудіозаписів, на яких зберігся її голос.