«Діалоги про мистецтво» мовою мистецтва

5 лет назад 0

В Міжнародний день музеїв, 18 травня, Херсонський художнй музей ім. О.Шовкуненка в черговий раз здивував. Ні, він ще не впровадив Ніч в музеї, як це давно роблять колеги з краєзнавчого, але презентував нову форму спілкування з глядачем — «Діалоги про мистецтво».

Починалось все досить звичайно — звичайно для тех, хто не ігнорує музейні заходи. Невеличка екскурсія, п'ять шедеврів з музейної колекції, розповідь екскурсовода, в ролі якого перебувала заступниця директора музею Владислава Дяченко, обговорення — а іноді навпаки: питання, версії глядачів — а вже потім інформація про картину або автора. І в черговий раз — нова інформація — навіть там, де нічого новенького почути не сподіваєшся.

Але найцікавіше було потім. Потім глядачі зібралися в концертній залі, і молодіжний плейбек-театр заохотив їх до спілкування. Які враження від картини? Що ви відчували, дивлячись на неї? Що для вас мистецтво? І відповіді відвідувачів музею оживали у пластичних етюдах — імпровізаціях акторів плейбек-театру. Спочатку це здавалося дивним, незвичним, але поступово люди втягнулся, розкрилися, і діалог відбувся — щирий і органічний.

Про те, як і чому виникла дака незвична форма спілкування, розповіла Владислава Дяченко:

«Міжнародна організація музеїв ICOM оголиосила, що цього року музейне свято пройде під гаслом: «Музеї як культурні хаби: майбутнє традиції». Тому Херсонський художній музей обрав формат культурного діалогу. Це означає, що сьогодні ми представляємо музей не просто як місце, де зберігаються твори мистецтва, а як саме культурний центр, де можуть зустрітися різні групи людей, різні мистецькі традиції, різні події культурного життя Херсону».

Перший досвід співпраці музею з плейбек-театром був вдалим. Спроба оживити мистецтво, дати йому нове дихання, сподобалась і глядачам, і музейникам і, можливо, матиме продовження.

 

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/41694-dialohy-pro-mystetstvo-movoiu-mystetstva#sigProId05c93b4ce1