Директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда хочуть звільнити за проукраїнську позицію

5 лет назад 0

Директора Одеського художнього музею  57-річного Олександра  ­ Ройтбурда намагаються позбавити посади.

19 червня питання про його відставку винесли на сесію Одеської міськради. Але більшістю голосів художник залишився у своєму кріслі, передає сайт "Gazeta.ua".

— У мене контракт на 5 років, я відпрацьовую його, — каже Ройтбурд. — Маю команду й обов'язки. Те, що в облраді є людина, яка хоче мене прибрати, не відміняє моєї відповідальності. Нелюбов депутата Віталія Саутенкова почалася з того, що він людина "російського світу". Я вважаю українську владу кращою за окупацію. Зараз депутат щиро вірить у те, що я представник диявола. На його уявлення про світ накладаються дитячі травми і страхи, бо він людина не дуже освічена.

На посаду директора музею Ройтбурда обрали у лютому 2018-го.

— Ройтбурд — старійшина й один із лідерів нового мистецтва в Україні. Він із тих діячів, внесок яких не заперечується, — каже мистецтвознавець  65-річний Олександр Соловйов . — Має дивовижний одеський колорит, добре відчуває колір. Скільки пам'ятаю Ройтбурда, завжди був культурним лідером. Відкривав багато живописців, вибивав квоти. — Ройтбурд реанімував затхлий простір музею. Залатав дах. Тепер активно працює з виставками, лекціями, концертами, поповнилася колекція картин. Відремонтували і відкрили новий зал, що присвятили художниці Зінаїді Серебряковій, — продовжує Олександр Соловйов.

Найбільший скандал викликав концерт у музеї групи "Хамерман Знищує Віруси". Музиканти виступали в трусах. У текстах є ненормативна лексика. У залі сиділа дитина. Батьки вмовляли організаторів пустити їх, а хлопчику заткнули вуха навушниками. Концерт відбувся у серпні 2018-го, але депутати згадали про нього лише тепер.