Дороге чи непотрібне? — 5 книг про те, що нас змінює

6 лет назад 0

Герої цих книжок зазвичай потрапляють в такі ситуації, вихід з яких лежить далеко за межами буденних понять.

Кохання і зрада, милосердя і жорстокість набувають у них не символічного, а цілком реального значення, адже мова – про війну та недугу, смерть і забуття. Тож для того, щоб змінити життя, доводиться мінятися самому, і не кожному це вдається. Підбірка книжок від сайту Новий час.

Сара Пенніпакер. Пакс. — К.: Рідна Мова, 2018

Мова у цій повісті про те, чи можна, змінившись самому, повернути старе життя? Чи зміниться воно разом з тобою? За сюжетом, підліток, який нещодавно втратив маму, врятував від загибелі мале лисеня. Вони подружилися, живучи в мирі, і не дивно, що назване звірятко було саме так, бо «пакс» — це ж «мир». Символізм полягає в тому, що з часом світ обох руйнується, мирові настає кінець, оскільки приходить війна. Невже це плата це за те, що хлопцю таки довелося покинути лисеня?

 

Щоб вияснити, герой тікає від діда, якому його віддали пожити, і повертається туди, де залишив рудого друга. Розлука і довгий шлях до возз'єднання змінюють обох, і тепер вони вже ніколи не будуть колишніми. З одного боку, маємо важливі теми – відданість, війну очима підлітка, конфлікт батьків і дітей. А з другого, саме  порозуміння в цій трагічній повісті — найважливіше. Якщо не коритися чужим наказам – не кидати рідних і близьких, не коритися чужій волі – може, й війни можна було б уникнути? Саме про це історія дружби хлопця і лиса – символічна, романтична і, звісно, дуже реалістична у своїх жорстких деталях.

 

Лорі Нельсон Шпільман. Список мрій. – К.: КМ-Букс, 2017

Ця історія нагадує стару добру казку Кіт у чоботях Шарля Перро. Так само, немов за класикою, героїня після смерті матері нібито має успадкувати і будинок, і мамину косметичну фірму, і гроші, і ще чимало корисного і приємного, але несподівано – на відміну від успішних братів з казки про кота – перетворюється на молодшого, нещасливого. Річ у тому, що безтурботне життя з коханцем, про яке мріє героїня, раптово віддаляється у невизначену далечінь. Якщо точніше, то якраз заповіт і визначає, коли настане омріяне майбутнє.

Цим самим котом у мішку виявляється мамин заповіт, тобто – список мрій, який героїня склала та й забула двадцять років тому, а мама взяла, та й запам’ятала, поставивши його тепер дочці за дороговказ. Тож чи все здійснилося з підліткового віку в житті її дочки? Звісно, що більшість мрій залишилися не те що не реалізовані, а взагалі забуті. І відтепер, тільки самотужки здійснивши всі свої колишні бажання, героїня цієї історії отримує спадщину. І звісно, що це не так просто, адже час минув, і дещо з невинних підліткових побажань нині виконати не так вже й просто. Іноді для цього треба змінити ціле життя, не кажучи вже про самого себе.

 

Люко Дашвар. Ініціація. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2018

Починається у цій історії все з того, що тридцятирічна дівчина вирішує скласти заповіт, чим дивує нотаріуса. І одразу видно, що це сучасний роман, який цікаво буде прочитати багатьом – хоча б заради того, щоб порівняти власні відчуття, потяги, мрії. Не зважаючи на те, що далі будуть і загадкові злочини, і обдурена «чорними ріелторам» старенька, і суцільні сни головної героїні, в яких решта персонажів збираються докупи, просять про допомогу, пророкують події… «Мені є чим похвалитися, — розпочинає відлік вона, іноді плутаючи сни з реальністю. — Професійний "Нікон", комп і майже новий "Макбук", багато класного взуття, бо люблю взуття: нащо йому помирати разом зі мною? Сімсот баксів на рахунку. Мала більше, та віддала на АТО. Ще є шуба з дуже коштовного нетутешнього ягняти, круте крісло-гойдалка якогось шведського дизайнера, дві чайні чашки ручної роботи і три старовинних порцелянових горнятка для кави. За копійки купила біля підземного переходу — в інтелігентної старенької пані в потертих рукавичках. А ще в мене є останній «Айфон», суперова кавомашина, спеціальний ніж для сиру з Голландії, дві шкіряні сумки з Італії та бомбезний гаманець англійської фірми «Вісконті». І книги».

До речі, романові недаремно передують слова Любомира Гузара про те, що на світі мало людей, і недаремно Сковорода шукав їх днем з вогнем. З іншого боку сама назва – «Ініціація» — вказує на те, що в героїв все ще попереду, якщо не замкнутися у предметному світі, адже «ініціація» знаменує перехід індивідуума на новий щабель у межах соціальної групи. А в психологічному сенсі вона виникає тоді, коли людина діє всупереч природним інстинктам і відкриває в собі можливість рухатися до свідомості – честі, гідності, любові до ближнього.

 

Володимир Глухів. РнР. Реєстр непотрібних речей. – Х.: Фоліо, 2018

За сюжетом, дія цього роману відбувається і за часів Майдану, і в період служби героя в Нацгвардії та Збройних Силах, а також в інші моменти його складного життя. Утім, історія все ж таки – про кохання, яке рятує все довкола, народжуючись невідь звідки і осяюючи собою весь світ. Адже саме цього треба героєві, який весь час на роздоріжжі, постійно перепитуючи себе, складаючи той самий реєстр потрібних (чи не дуже) речей. «Саме під час того заняття зателефонувала дружина мого колеги по роботі, — згадує він про вікопомний випадок. — Я був другом їхньої сім’ї.

Вона хотіла завітати до мене ввечері з якоюсь подругою, натякаючи на те, що хоче мене з кимось познайомити. Навіщо це мені зараз? «Все, начебто, налагоджується», — подумалося. Хоча — чи справді налагоджується?» Утім все змінюється, мигтять країни, міста і вулиці з площами, але навіть день сьогоднішній не врятує від тяжких спогадів, як переконує героя життя. Оскільки мотлоху варто позбуватися тільки заради майбутнього, а минуле – це лише ностальгія, яка іноді буває дуже пекуча. Адже викидати з власної долі доводиться часом дороге, звичне, рідне…

 

Ольга Деркачова. Коли прокинешся. — Брустурів: Дискурсус, 2018

Це незвичайний, в певному сенсі навіть експериментальний жіночий роман. І жанрова його суть не в формальних ознаках, а в «психологічної» інтризі, адже експеримент, за сюжетом, поставило над героїнею саме життя. Може, хоча б тому його слід цінувати? Оскільки в подальшому наша героїня експериментує і з собою, і з оточуючими — чи витримають вони її присутність, чи не покинуть, як вже кидали? Невже це була перевірка на любов і забуття? «Уламки колишнього життя, колишніх людей, колишньої роботи.

Все, що колись так страшно було втратити, валяється мотлохом біля її ніг», — так описує своє існування героїня, яка щойно вийшла з коми, випавши з життя на цілих шість років. У будь-якому разі, це точно зміна всіх життєвих орієнтирів і перегляд моральних цінностей. І не дивно, що вдруге народжуючись, головна героїня вимагає уваги до свого особистого життя. Адже всі довкола її поховали, роздавши навіть одяг, а чоловік взагалі завів собі нову дружину, з якою героїні доводиться жити під однім дахом. І лише поява того, що був причиною цієї трагедії, докорінно змінить все в її житті.