Фільм про Голодомор потрапив до основного конкурсу Берлінського кінофестивалю

5 лет назад 0

Історична драма "Гарет Джонс" про Голодомор 1932–33 років потрапила в основну конкурсну програму 69-го Берлінського кінофестивалю.

Пройде в столиці Німеччини 7–17 лютого, пише сайт "Gazeta.ua".

1933 рік, вельський журналіст Гарет Джонс приїхав у СРСР. Розслідує злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Більшість представників західної преси в той час замовчували правду про трагедію українського народу, за сюжетом.

Фільм "Гарет Джонс" спільного виробництва Польщі, України та Великої Британії. Режисерка картини — полячка Аґнєшка Голланд, 70 років. 2012-го її номінували на "Оскар" зі стрічкою "У темряві" про Голокост на території Галичини.

— Важливо, що з усіх фільмів, підтриманих Держкіно, саме "Гарет Джонс" змагатиметься цьогоріч за головну нагороду Берлінале, — каже голова Держкіно Пилип Іллєнко, 41 рік.— Він значущий не лише для нашого кінематографа, але й для всієї України. І тому прем'єра стрічки на фестивалі допоможе донести світові правду про Голод 1932–1933 років як геноцид української нації.

Головну роль зіграв англієць 33-річний Джеймс Нортон. Також у фільмі задіяні українські актори Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала та Аліна Ковальська. Зйомки почалися в березні 2018 року в Києві. На Київщині фільмували сцени подорожі головного героя Україною. Епізоди в Москві відзняли в Харкові. Згодом робота над стрічкою продовжилася в Польщі та Шотландії.

Вихід фільму "Гарет Джонс" в український прокат заплановано на осінь 2019.