Гастролі театру Франка в Херсоні розпочались!

6 лет назад 0

Фото Театру ім. М. Куліша

Прес-конференція Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

Херсон став першим містом, у яке після досить тривалої перерви (після подій 2014 року театри взагалі перестали виїжджати на гастролі) прибув з гастролями Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка.

І хоча кожного року франківці радують херсонців своїми виставами на фестивалі «Мельпомена Таврії», гастролей всі дуже чекали і з захопленням згадували літо 2010-го, коли театр Франка, ще за керівництва Богдана Ступки, гастролював у нашому місті.

А 3 липня, перед першою гастрольною виставою, відбулася невеличка прес-конференція.

«Ми не заробітчани»

Саме так висловився заступник генерального директора театру Франка з організаціїї глядача Іван Ожеван і додав: «Ми хочемо показати своє мистецтво, свої вистави». Тому квитки продаються за цінами херсонського театру: 40-250 грн. На деякі вистави потрапити вже неможливо, на деякі вільні місця ще є. По секрету: якщо питання покупки квитків ви залишили на останній день, то більше шансів потрапити на ті вистави, які йдуть у п'ятницю, суботу та неділю, коли всі на дачах та на морях.

А 7 липня о 12.00 відбудеться благодійна вистава — і яка! Дуже популярна моновистава «Момент кохання», в якій грає міністр культури Євген Нищук і на яку в Києві завжди є проблема потрапити, бо продається «під нуль». Квитки на неї в Херсоні продавали частково, більшість глядачів побачить її безкоштовно: перш за все воїни АТО, багатодітні родини та соціально незахищені люди.

Про вистави

Анатолій Хостікоєв відзначив, що гастрольний репертуар вийшов дуже різноманітний і дуже сильний — різні режисери, жанри, емоції. Від вистав, що мали довге життя на сцені театру Франка, які знімали з репертуару, а через деякий час відновлювали (як ото італійська комедія «Моя професія – синьйор з вищого світу», в якій Наталя Сумська з 1981 року встигла зіграти чи не всі жіночі ролі) — до минулорічної прем'єри «Всі мої сини». Але у кожну вкладено душу.

Багато хто чекав на «Трьох товаришів» Ремарка, але, на жаль, дуже велика кількість акторів, зайнятих у виставі, зробила ще один приїзд з нею до Херсона економічно неможливим.

Дещо здивувало, що окрім «Моменту кохання» за Виниченком немає вистав за українськими п'єсами або класичними творами. Але франківці кажуть, що то просто так склалося — насправді ж у репертуарі театру багато українських вистав, і деякі з них херсонці вже бачили на «Мельпомені Таврії» або на гастролях 8 років тому, а одна з найближчих прем'єр — «Лісова пісня», тож хвилюватися немає причин.

"Момент Кохання". Фото Ігоря Бойченка

Загалом, обіцяють багато несподіванок, оригінальні візуальні рішення, гарну музику та якісну акторську гру. А ще обіцяють не занурювати у «депресняк». Наталя Сумська зізнається: «Я не люблю депресивних вистав, я обов'язково, якщо зі мною будуть працювати, викручуватиму так, щоб був якийсь вихід, якісь паростки позитиву».

Про вільний час

Кажуть, що кудись виїхати, тим більше на море, часу не буде, тому що графік дуже щільний, а вистави великі. Та й приїхали до Херсона не відпочивати, а показати свої здобутки та зустрітися з друзями. Затятий рибалка Анатолій Хостікоєв переконаний, що порибалити не вдасться — але його тішить атмосфера, яка є в Херсоні. А ще він згадує, як у 7 чи 8 класі приїжджав з мамою у Залізний порт, дивувася назві міста «Гола Пристань» і думав, що том люди ходять голі. Отаке. Згадував херсонського лікаря Іордана, який йому допоміг, коли гастролі були під зривом. І загалом, про Херсон — тільки теплі слова та гарні спогади. І щирий подив Наталії Сумської, яка не вірить, що квитки продаються, бо  «гаманці ж спорожніли на Мельпомену». Тож і херсонці вміють дивувати.

P.S. Гастролі Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка в Херсоні триватимуть до 14 липня. Початок вечірніх вистав о 19.00. Насолоджуйтесь!