«Граю на скрипках Паганіні та Страдівалі» — українка стала видатною скрипачкою в Іспанії

6 лет назад 0

Українська скрипачка 23-річна Анастасія Петришак отримала доступ до античних інструменти Страдіварі, Аматі, Гварнері, Паганіні. Вона вчиться в Швейцарії, в Цюриху. Дає численні сольні концерти у всесвітньовідомих театрах і концертних залах, знімається в документальних фільмах та італійських телевізійних програмах.

Дівчина родом з Івано-Франківська, переїхала в Італію у 11-річному віці. Батьки кинули роботу та зважилися на переїзд, щоб донька вчилася музиці, пише Радіо Свобода.

"Я грала на скрипці Гварнері 27 жовтня минулого року. Мала можливість зіграти концерт Паганіні №1 на скрипці самого Паганіні. Він грав на ній 40 років. Звичайно, це не лише велика відповідальність, це і велике щастя – мати в руках цей інструмент і знати, що саме він був у руках митця", – згадує Анастасія.

Дівчині довіряють не лише давати концерти на 400-річних інструментах. До неї звертаються, коли їх треба налаштувати.

"Мені дуже подобається ця робота. Нещодавно закінчила запис на скрипці Страдіварі. Називається "Іль Тоскано". Скрипка дуже хороша. Звук у неї настільки яскравий, настільки відчутне світло, прямо як сонце!", – каже Петришак.

Від 2010 року Анастасія Петришак співпрацює з відомим тенором Андреа Бочеллі. Із ним вперше за довгий період опинилася в Києві.

"Повернення в Україну — це як повернутися в дитинство. Перше, що я помітила, коли прилетіла, це приємний зелений колір. Такий тільки в Україні бачила – дуже красиві кольори" — розповідає скрипалька.