Гублять і лишають у туалетах: куди діваються статуетки Оскар

5 лет назад 0

У мережі зібрали найцікавіші долі статуеток кінопремії "Оскар".

З 1929-го по 2017 рік вручили 3048 статуетки. Деякі з них опинялися в центрі скандалів. Їх продавали, губили, крали, повертали назад або викидали на смітник, передає сайт "Gazeta.ua".

Зокрема, актриса  Кейт Вінслет , яка отримала Оскара за фільм "Читець", навмисне поставила його у вбиральні. Таким чином гості можуть тишком потримати статуетку, а потім поставити назад. "Кожен мріє доторкнутися до неї, потримати її в руках, вигукуючи: "Боже, вона така важка!" Тож я вирішила зробити людям приємне", — пояснила Вінслет у британській телепрограмі GMTV.

Актриса  Джоді Фостер  має 2 Оскари – за найкращі жіночі ролі в "Мовчанні ягнят" та "Обвинувачених". Нагороди лишає в туалеті, бо "вони мають гарний вигляд поруч із кранами". Кращого місця для статуетки, аніж вбиральня, не знайшли  Емма Томпсон , Ліонель Річі ,  Шон КоннеріСьюзен Сарандон .

  1939 рік. Мультиплікатор Волт Дисней виграв великого Оскара і 7 маленьких за мультфільм “Білосніжка і сім гномів”. Оригінальну нагороду вручила 10-річна акторка Ширлі Темпл

За всю історію премії лише одну статуетку продали. Це зробив ветеран Другої світової війни  Гарольд Рассел , який втратив обидві руки. Рассел також став єдиним оскарівським лауреатом, який отримав 2 нагороди за одну церемонію: у 1946 році йому вручили Оскар за роль другого плану у стрічці "Найкращі роки нашого життя" та статуетку "за надію і відвагу, якими він надихнув товаришів-ветеранів". Рассел не був професійним актором, він майже не знімався в кіно ні до, ні після нагородження. Наприкінці 1980-х він продав одного Оскара, щоби оплатити лікування дружини. За іншими даними, на виручені гроші він поїхав у відпустку.

З молотка пішов Оскар  Орсона Веллса , автора найкращого сценарію до фільму "Громадянин Кейн". Його донька Беатрис вторгувала за статуетку $861 542. Син  Германа Манкевича , співавтора Веллса, також продав нагороду. За словами його сина Бена, їхньому родичеві знадобилися гроші. "Мені здається, що пізніше він все ж таки пошкодував, що продав Оскар. Хоча й зробив це, щоби допомогти людині", — розповів він BBC Culture.

Після 1950-го Американська академія кіномистецтв заборонила продавати статуетки, тож продати можна лише Оскар, отриманий раніше. Проте його можна повернути до Академії і отримати за це $1. Втім, у правилах також є виняток: третій стороні можна продати статуетку як компенсацію за несплачений борг.

Таким чином режисер-постановник  Лайл Р. Вілер  одним махом втратив одразу 5 своїх Оскарів. Він вчасно не сплатив оренду за їхнє збереження. Одного Вілер таки повернув. Його нагороду за фільм "Щоденник Анни Франк" викупив невідомий і подарував її режисеру.

Найвища ціна, сплачена за оскарівську статуетку, становила $1,54 млн. У 1999 році стільки заплатив співак  Майкл Джексон  за Оскар "Звіяних вітром", отриманий продюсером  Девідом Сельцником  у номінації "найкращий фільм". У 2016-ому статуетка кудись поділася з маєтку Джексона.

Режисер  Стівен Спілберг  за майже ті ж гроші купив Оскара актора  Кларка Гейбла  за фільм "Це сталося якось вночі" та 2 Оскари акторки  Бетт Девіс . Статуетки Спілберг пожертвував Кіноакадемії.

Деякі статуетки просто зникали. Оскари актрис  Вів'єн Лі  та  Олімпії Дукакіс  вкрали. В останньої викрадач вимагав викупу, але Академія видала акторці іншу статуетку за $78. Оскар  Вупі Ґолдберґ  зник, коли вона відправила його на чистку. Згодом пропажу знайшли у смітнику в американському Лос-Анджелесі. Оскар  Маргарет О'Браєн  за фільм "Зустрінь мене в Сент-Луїсі" вкрала звільнена домашня робітниця. 40 років по тому двоє чоловіків купили статуетку на блошиному ринку і повернули її акторці. На сайті eBay намагалися продати Оскар звукорежисера  Аарона Рочина , отриманий ним у 1979-му за "Мисливця на оленів".

  Фільм “Звіяні вітром” отримав загалом 13 номінацій “Оскар” і 8 нагород. Гості на церемонії нагородження. Зліва направо: Дуглас Фербенкс-молодший, Вів’єн Лі, Олівія де Гевілленд та Джок Вітні

У 2018-ому просто в ніч церемонії намагалися поцупити Оскара  Френсіс Макдорманд . Вона отримала його за найкращу жіночу роль у фільмі "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі". Невідомий хотів винести нагороду під час вечірки в Governors Ball.

Нагорода режисера  Френка Капри  за стрічку "Прелюдія до війни" зникла з Художньої галереї армії США. Її так ніколи і не знайшли. Актор  Марлон Брандо  зізнався, що не знає, куди поділися обидва його Оскари — за фільми "У порту" і "Хрещений батько".

Подібна історія трапилася з  Гетті Макденіел . Вона стала першою афроамериканкою, яка отримала премію за роль няньки Скарлетт О'Хари у фільмі "Звіяні вітром". Їй видали дощечку, оскільки до 1943 року за ролі другого плану статуеток не вручали. Дощечка Макденіел кудись зникла наприкінці 1960-х.

  Актриса Гетті Макденіел після вручення нагороди за роль другого плану у фільмі “Звіяні вітром”, 1940 рік. Тоді в нічному клубі Cocoanut Grove, де проходила церемонія “Оскара”, діяла політика “жодних чорношкірих”. Після нагородження Макденіел не дозволили сісти за один стіл з іншими акторами. Її посадили за дальній столик біля стіни

1938-го році невідомий піднявся на сцену Кіноакадемії, щоби отримати нагороду  Аліси Брейді  за фільм "У старому Чикаго". Актриса не приїхала на церемонію через хворобу. Потім цей чоловік зник разом з Оскаром. Через 78 років, у 2016-ому, аспірантка  Олівія Рутильяно , яка досліджувала випадки зниклих Оскарів, з'ясувала, що таємничим чоловіком був режисер фільму  Генрі Кінг . Він одразу ж передав нагороду Брейді, у якої вона зберігається дотепер.