Херсонців можуть ощасливити новим пам’ятником

6 лет назад 0

"Романтичний і символічний" чи еклектичний і аляпуватий? — проекту меморіалу «Захисникам незалежної України» погодили в ОДА, але не вдовольнили естетичні запити херсонців. Ситуацію дослідив журналіст "Дня" Іван Антипенко.

Конкурсна комісія з відбору найкращого проекту меморіалу «Захисникам незалежної України» визначилась із переможцями. За результатами голосування перше місце отримав проект херсонського скульптора Віктора Тишкевича. Меморіал планують встановити на алеї Героїв по вул. Перекопській, де розміщені портрети героїв Небесної Сотні та херсонців, загиблих під час АТО на сході України.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв видав розпорядження передбачити кошти з обласного бюджету для виплати грошової премії переможцю конкурсу. Надалі Управління капітального будівництва ОДА має укласти контракт із Віктором Тишкевичем на подальше розроблення проектно-кошторисної або містобудівної документації. Також Гордєєв просить виконком Херсонської міськради долучитися до співфінансування меморіалу  2018 року.

«Плануючи цей проект, я враховував місце, де він буде встановлений та, звичайно, головний зміст. Я хотів показати традиційність української скульптури, щоб образ вийшов ємкий, символічний, романтичний, — коментує «Дню» Віктор Тишкевич. — Так і вималювався образ козака на коні, який долає змія, як уособлення зла. Він піднесений над землею. Під ним три опори, які символізують, на мій погляд, головні етапи становлення державності України. Це — Київська Русь, Українська революція початку ХХ ст. та сучасність, у якій є й проголошення незалежності, й війна на сході. Відповідно, ці опори будуть оформлені атрибутами цих етапів», — цитується за джерелом.

 

Як писав «День», торік Андрій Гордєєв анонсував встановлення пам’ятника українським воїнам різних поколінь до Дня Збройних сил України — 6 грудня. Однак оприлюднений проект меморіалу викликав шквал обурення в ЗМІ та соцмережах. Автори ідеї пам’ятника припустилися кількох грубих ляпів. На плиту нанесли авторський малюнок художника Олексія Бондаренка, не спитавши в нього дозволу на використання зображення. Крім того, малюнок відредагували, прибравши з оригінального зображення воїна УПА. В адміністрації також хотіли обійти законний порядок встановлення об’єктів благоустрою, не отримавши дозволу міської ради. Після критики від початкової ідеї відмовились, а вже цього року був проведений відкритий конкурс проектів, який, зокрема, могли оцінювати й херсонці через онлайн-голосування на сайті ОДА.

 

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон