Херсонським абітурієнтам час замислитися про актуальні спеціальності

6 лет назад 0

експертна думка з Віталієм Гапоновим

На питання, пов'язані зі вступом та навчанням актуальним? потрі,ним суспільству спеціальностям? відповідає Райко Галина Олександрівна — к.т.н., доцент, завідувач кафедрою економічної кібернетики та управління проектами Херсонського національного технічного університету.

— Для абітурієнтів 2018 року набирає оберти вступна кампанія. Що на вашу думку є підґрунтям для вибору майбутньої спеціальності?

— Дійсно, для абітурієнта вибір майбутньої професії — досить важливий та відповідальний крок, можна навіть сказати — головний проект життя. Тому, як і будь-який проект, вибір напрямку варто почати з розробки особистої Стратегії, тобто чітко розуміти ким Ви хочете себе бачити через 10-20-30 років. Базою для такої Стратегії є виявлення своїх сильних і слабких сторін, переваг і недоліків. Іншими словами, якщо Ви людина творча Вам складно стати аналітиком, хоча маючи велике бажання та цілеспрямованість можливо, просто для цього знадобиться більше зусиль.

Обираючи напрямок майбутньої професії молодь та їх батьки відповідають для себе на питання: наскільки актуальна дана спеціальність зараз і чи буде актуальною в майбутньому; який середній рівень заробітної плати спеціаліста даної професії; чи варто поїхати на навчання за кордон, в столицю або краще здобути освіту на рідній землі? Це все правильні питання, відповівши на які, дозволять зробити правильний вибір.

— Які, на вашу думку, сучасні тенденції реальності для майбутніх студентів?

Незаперечним є факт глобальних змін всього людства, впровадження цифрових технологій у життя — одна з характерних особливостей майбутнього, що обумовлено прогресом в області інформаційних технологій, мікроелектроніки та телекомунікацій. Отримують нову форму і зміст основні сфери життєдіяльності — економіка та управління, наука та безпека. Таким чином, цифровізація — процес об'єктивний, неминучий, який неможливо зупинити.

На початку 2018 Кабінет Міністрів України прийняв Концепцію розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки, що передбачає перехід від сировинного типу економіки до високотехнологічних виробництв та ефективних процесів на основі ІТ-технологій та комунікацій. Документ визначає ключові завдання, першочергові сфери, ініціативи та проекти «цифровізації» України на найближчі 3 роки: цифровізація освітніх процесів і стимулювання цифрових перетворень в системі освіти, медицини, екології, економіки, інфраструктури, транспорту, громадської безпеки тощо.

— Які спеціальності є зараз і залишаться в майбутньому лідерами освітнього ринку?

—  Відповідь на це питання логічно випливає з концепції розвитку нашого суспільства – запровадження у всі сфери інформаційних технологій. Ось, наприклад, візьмемо сферу економіки. Економіст, який не володіє програмними продуктами, не вміє оперативно автоматизувати аналітичний процес — просто теоретик-рахівник, затребуваність якого на ринку праці малоймовірна. Цінність підвищується, якщо крім економічних знань фахівець володіє навичками програмування та іноземною мовою. Всі ці компетенції дозволять отримувати гідний середній чек як на сьогоднішній день, так і в майбутньому.

— Галина Олександрівна, які загрози несе в собі процес цифровізації, чи є перспектива масового безробіття серед спеціальностей середніх кваліфікацій?

— Дійсно, ринок праці виробничих спеціальностей, найімовірніше, буде трансформуватися, оскільки саме такі робочі місця будуть в першу чергу автоматизуватися та «заміщатися роботами». Інформатизація всіх сфер розвивається з такою швидкістю, що гарантує дефіцит кадрів суттєво інших кваліфікацій і компетенцій. З'являться найширші можливості для нового формату: творчості, науки (як фундаментальної, так і прикладної) та мистецтва. Тому, поки що у всіх, хто мислить стратегічно і готовий до змін, є час на підготовку.

— Чи готова ваша кафедра до викликів сучасності?

— Так, ми, як то кажуть, тримаємо руку на пульсі. Кафедра економічної кібернетики та управління проектами Херсонського національного технічного університету здійснює підготовку за двома спеціальностями бакалаврату та трьома магістратури. Коротко про кожну.

Наш випускник спеціальності 051 – «Економіка» освітньо – професійної програми «Економічна кібернетика» (бакалавр, магістр) – фахівець із здійснення економічної діяльності підприємства, установи, фірми, що, по-перше, вільно застосовує знання економіки та сучасний інформаційний інструментарій для найкращої організації бізнесу, А по-друге, це фахівець, який впроваджує теорію прийняття управлінських рішень та інформаційні технології, тобто фахівець повністю озброєний для роботи у будь-якій галузі економіки та менеджменту.

Детальну інформацію про спеціальність 051 – «Економіка» освітньо – професійної програми «Економічна кібернетика» можна отримати з відео: https://youtu.be/VLEfwAUnpsQ

Ви готуєте тільки економістів із знанням інформаційних систем?

— Для тих, хто прагнете стати творцем автоматизованих систем чи інформаційних технологій, навчитись розробляти сучасні web-сайти та тривимірні моделі та володіти багатьма іншими програмними компетенціями, то наша спеціальність 126 — «Інформаційні системи та технології в економіці, менеджменті та управлінні проектами» (бакалавр, магістр) призначена саме для Вас. Фахівці з інформаційних систем та технологій діють в сфері: розробки та практичного використання інформаційних технологій з акцентом на системах Internet of things, Cloud сервісах, Big Data (сховищ).

Детально у відео:

Ви говорили, що маєте три спеціальності?

Саме так, це спеціальність «Управління проектами» (PROJECT MANAGEMENT) є однією з найбільш популярних спеціальностей у всьому світі. Управління проектами — наука та мистецтво організації, планування, керівництва, координації трудових, фінансових і матеріально-технічних ресурсів упродовж життєвого циклу інноваційного або інвестиційного проекту для ефективного досягнення його цілей. Фахівці зі спеціальності 122 – Комп’ютерні науки освітньо – професійна програми — «Управління проектами» підготовлені як проектні менеджери для підприємств різних форм власності і видів економічної діяльності.

Віталій гапонов, Галина Райко