Художній музей про післякарантинні плани

4 года назад 0

Герман Непомнящий. Вечірній Єрусалим

Сьогодні вперше за всю свою історію Херсонський художній музей ім. Олексія  Шовкуненка Міжнародний день музеїв зустрічає без відвідувачів, без відкриття грандіозного проекту, без Дня відкритих дверей, без телекамер, журналістів, почесних гостей.

Карантин вніс свої корективи в музейне життя, і вже два місяці співробітники не запрошують до музею, а, не зважаючи на обмеження в спілкуванні, самі йдуть до вас через соцмережі, розповідають про шедеври, представлені в колекції, про художників, а також про виставки, які готувалися до відкриття. В запланований час ці експозиції не відкрилися, але терпляче чекають свого часу. А виставки справді надзвичайні, цікаві, яскраві! І в кожної своя історія. Тож сьогодні, в Міжнародний день музеїв, Херсонський художній музей ділиться своїми найближчими планами на післякарантинне життя.

25 березня мала б відкритися виставка «Багатоликий Ізраїль». Не просто виставка — виставка дарів. Об'єднання професійних художників Ізраїлю зробило щедрий дар Херсонському обласному художньому музею і присвятило його 135-річчю від дня народження Олексія Шовкуненка, який відзначався торік  (власне, передача картин розпочалась теж ще у 2019-му). До речі, присвятити проект Шовкуненку запропонувала кураторка виставки Галина Подольська: «Художник він приголомшливий. До такого рости-не дорости за майстерністю, але данина поваги зі Святої Землі — добрий знак пам'яті».

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/54297-khudozhnii-muzei-pro-pisliakarantynni-plany#sigProIdaabb2ed12b

Творчість сучасних ізраїльських художників буде представлена в музеї вперше. Нас чекає неймовірна зустріч з живописом і графікою, створеними під сонцем Ізраїлю — гаряча, вибухово кольорова, фактурна. 39 творів, на яких можна буде побачити, в основному, природні ландшафти і міські мотиви сучасного Ізраїлю, а також біблійні сюжети та картини, тематика яких поєднує митців Ізраїлю та України. Готуйтеся до цікавої та емоційної художньої подорожі!

2 квітня, у День розповсюдження інформації про проблеми аутизму, планувалося відкрити виставку малюнків дітей з аутизмом під назвою «Країна кольорових пазлів». І це невипадково, адже в Херсонському художньому музеї півтора року відбувався освітній проект «Музейна педагогіка для дітей з аутизмом». На заняттях діти долучалися до знайомства з мистецтвом через виставки, а також виконували творчі завдання. Виставка «Країна кольорових пазлів», автори якої — юні художники з аутизмом (Олександра Авдєєва, Марія Гайдай, Кристина-Юлія Крошкіна, Марія та Матвія Пашко, Ярослав Поляков), буде продовженням цього проекту. Діти-аутисти сприймають світ в деталях, «складаючи» його як пазл, їхні роботи надзвичайні щирі та яскраві, вони вражають і ще раз доводять, що дитина з аутизмом може створити справжній шедевр!

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/54297-khudozhnii-muzei-pro-pisliakarantynni-plany#sigProId731aabda3c

Цей проект має особливий зв’язок з цьогорічним Міжнародним днем музеїв, адже тематика свята цього року — «Музеї заради рівності: різноманітність та інклюзія».

22 квітня ми чекали на відкриття персональної виставки херсонської художниці Ольги Бринцевої «Життя прекрасне!». Пані Ольга, член Херсонської обласної організації Національної спілки художників України, перш за все відома як художник по текстилю, гобелен і батик в її виконанні вбирають не тільки гармонійні вишукані кольори, які обирає майстриня, а й навіть звуки й аромати навколишнього світу. Також буде представлений живопис мисткині. Зараз Ольга Бринцева багато подорожує по світу  і «занотовує» свої враження на полотнах. Її захоплює все, що потрапляє на око: краса і велич природних ландшафтів, родзинки європейської урбаністики, краєвиди рідного міста, навіть дачні мотиви стають для неї джерелом натхнення. І, звісно, релігійні образи, яким присвячена більшість її чудових гобеленів. Творчість Ольги Бринцевої не залишає байдужими глядачів, дивлячись на її роботи, так і хочеться вигукнути: «Життя прекрасне!»

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/54297-khudozhnii-muzei-pro-pisliakarantynni-plany#sigProIdf892ca7837

Тож Херсонський художній музей ім. Олексія Шовкуненка, як і весь світ, чекає на закінчення карантину, щоб відкрити свої експозиції і запросити на нові виставки.