Ілля Базенко, учень Дитячої музичної школи № 4 Херсона, став переможцем ІV Міжнародному конкурсу юних піаністів ім. В.Барвінського

5 лет назад 0

Здобуток в кишеню популярності рідного Херсона!!! Ілля Базенко, дванадцятирічний учень Дитячої музичної школи № 4 м.Херсона (директор — Олександр Кузьменко, вчитель-методист вищої категорії Катерина Іванькова) став переможцем ІV Міжнародному конкурсу юних піаністів ім. В.Барвінського, який відбувся в м. Дрогобич Львівської області 07 – 11 листопада 2018 року. В статусі Міжнародного, конкурс існує від 2005 року, й сьогодні є одним з найвідоміших подібних заходів.

Ілля Базенко став Лауреатом ІІ ступеню престижного Міжнародного конкурсу юних піаністів ім. В.Барвінського. Оцінка учасників конкурсу здійснювалась авторитетним журі України, Польші та Німмечини.


Історія зародження та виникнення конкурсу юних піаністів імені Василя Барвінського

Задум організації та проведення конкурсу юних піаністів імені Василя Барвінського можна віднести до 90-років, роки коли почалося відродження нашої музичної культури. Власне життєвий шлях Василя Барвінського це одна з найбільш трагічних сторінок того часу. Життя і діяльність великої когорти музикантів піддавалися важким випробуванням і за свої ідейні погляди та позиції платили дорогою ціною, ціною, яка вимірювалася роками понівечення по таборах та зламаною долею. 90-і роки були найбільш сприятливими для відродження забутих та не законно викинутих з життя особистостей. Виникла ідея створення та проведення конкурсу юних піаністів.

Сам конкурс планувалося підготувати та провести в 1998 році, коли вся громадськість готувалася святкувати 110-річницю від дня народження композитора. Але в самій підготовці до конкурсу виникла потреба не обминути ще одну знаменну дату — 100 річчя від дня народження відомого українського композитора та піаніста Віктора Косенка. У 1996 році проводиться перший конкурс, який присвячувався власне йому. Наведу лишень статистичні дані. В конкурсі приймали участь учні музичних шкіл Львівської області — це 93 учні з 31 музичної школи. Цей конкурс став поштовхом для проведення в нашому місті іменного конкурсу — Василя Барвінського.

У 1998 році було проведено I — обласний конкурс, який дістав назву — конкурс юних піаністів імені Василя Барвінського. У ньому взяли участь 70 дітей з 27 музичних шкіл нашої області. Метою конкурсу було виявлення обдарованих дітей, зростання виконавської майстерності юних музикантів, пропагування фортепіанної творчості Василя Барвінського, композиторів світової класики та піднесення фортепіанного мистецтва України на високий рівень. Стояло питання про проведення наступного конкурсу який охоплював би більш ширші маштаби, в якому могли б взяти участь діти з інших областей України. І такий конкурс було проведено в 2002році, і дістав він назву Галицький Регіональний конкурс юних піаністів. В ньому взяли участь 31 учасник з 6 областей західного регіону України.

Водночас створюється Благодійний фонд конкурсу ім. В.Барвінського. Після цього почалася підготовка до проведення Всеукраїнського конкурсу. В 2005 році відбувся І-Всеукраїнський конкурс юних піаністів імені Василя Барвінського в якому прийняли участь 61 учасник з 14 областей України : Вінницької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Полтавської, Сумської, Тернопільської Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської, Чернівецької та Автономної Республіки Крим. Це перший конкурс, який дав про себе звістку на Сході України. Приїхало багато обдарованих дітей, які показали високий професійний рівень фортепіанного виконавства і багато з них стали лауреатами та дипломантами цього конкурсу. Відгуки в пресі були чималими. А членами журі були: О.Криштальський., М.Крих., О.Максимов., А.Кардашов (Одеса) та М.Степаненко (Київ). Такі відомі імена членів журі, корифеїв українського фортепіанного мистецтва, говорили вже про те, що наш конкурс отримав путівку в життя та зайняв вагоме місце поряд з відомими конкурсами, які проходять в нашій країні. Конкурс дав поштовх для підготовки та проведення першого в Галичині Міжнародного конкурсу юних піаністів імені Василя Барвінського.

Міністерство культури та туризму України дало згоду на проведення цього конкурсу. Так в 2008 році відбувся І-Міжнародний конкурс юних піаністів імені Василя Барвінського. Членами журі були — О.Криштальський., М.Крих., О.Максимов., Л.Жук (Канада) та Б.Кавалля (Польща). У цьому творчому змаганні про себе заявили нові юні таланти зі сходу та заходу України. Відзначились своєю грою піаністи з Миргорода, Донецька, Чернівців, Комсомолська, Херсона, Нового Калиніва, Одеси, Запоріжжя, Дрогобича, Івано-Франківська. Переможці наших конкурсів у подальшому стали дипломантами та лауреатами на інших міжнародних конкурсах, таких як: «Міжнародний конкурс В.Віардо», «Мистецтво XXI століття», «Фарботони», «Ф.Шопена» в Польщі, «Кримська весна», «Горовиць-Дебют», «Міжнародний конкурс в Мадриді» (Іспанія), Ювяскюля (Фінляндія).

Василь Барвінський своєю організаторською діяльністю та музичною спадщиною став однією з провідних постатей у новій українській музичній культурі. Саме створення та проведення конкурсу юних піаністів імені Василя Барвінського на Галичині — це та дань й шана великому митцю, яка свідчить про велику любов та повагу до людини, яка все своє життя віддала служінню мистецтву й культурі українського народу.