«Книжка про сміття» подорожує Україною та здіймає екологічні питання

5 лет назад 0

"Книжка про сміття", створена у рамках благодійного проекту ЛакіБукс, розпочала тур українськими містами.

Разом із письменницею Галиною Ткачук книжка відвідала другий літературний фестиваль "Острів Європа" у Вінниці. Тут книгу презентували у рамках дитячої програми, передає сайт "Gazeta.ua"

“Книжка про сміття”, створена у рамках благодійного проекту ЛакіБукс, та її автор Галина Ткачук розпочали тур українськими містами

"Створення "Книжки про сміття" почалося з місячного екологічного воркшопу для київських підлітків. Ми радіємо, що ідея розвинулася, перетворилася на справжню книгу, подорожує Україною та здіймає важливе екологічне питання серед дітлахів та всього українського суспільства", — говорить ініціатор проекту ЛакіБукс, засновник IT-компанії Lucky Labs Сергій Токарєв

На презентації "Книжки про сміття" авторка разом із дітлахами, які завітали у вінницьку бібліотеку №1, визначали, що є сміттям, яким воно буває, які речі щоденного вжитку є більш екологічні, а які більше шкодять екології.

Розпочали презентацію із читання розділу "Замість передмови". У ньому одна з восьми підлітків-співавторів книги, Анна Терещук, розповідає історію про Реюса Гріна, який змайстрував машину часу, аби показати людству, куда заведе проблема сміття.

Після цього учасники заходу малювали та представляли публіці свої власні моделі "переносного перероблятора сміття", ще одного винаходу Реюса Гріна. А далі на хлопців та дівчат чекав квест "моя найбільш екологічна річ", яку треба було знайти у своїх сумках та кишенях, чи сумках та кишенях батьків. Виявилось, що багато відвідувачів відмовилися від одноразових пакетів та стаканчиків, перейшовши на екоторби та пляшки багаторазового використання.

"Я була рада модерувати запеклу дискусію юних знавців екологічних викликів людства: сказати, що читачі цієї бібліотеки гарно знаються на проблемі забруднення планети твердими побутовими відходами – це взагалі нічого не сказати! А сказати, що сам фестиваль – магічний, зворушливий, глибоко поетичний, теплий, людяний і насичений – це теж, зрештою, майже нічого не сказати", – ділиться враженнями авторка книги Галина Ткачук.

 Попереду у "Книжки про сміття" разом із Видавництвом Старого Лева знайомство із читачами ще у трьох містах України. А вже дуже скоро завдяки проекту ЛакіБукс цю книгу отримають бібліотеки Сходу та Півдня країни.