Львів готується прийняти ІІ LvivMozArt

6 лет назад 0

Фестиваль стартує 13 липня і триватиме 10 днів.

Міжнародний фестиваль класичної музики, засновником та арт-директором якого є головний диригент Опери та філармонійного оркестру міста Грац (Австрія) екс-львів'янка Оксана Линів, стартує 13 липня і триватиме 10 днів, упродовж яких публіка, і доросла, і маленька, матиме можливість насолодитися найкращими зразками класичної музики, в тім числі – прем’єрами, а головне – отримати позитивні емоції та натхнення на цілий рік, до наступного LvivMozArt, пише day.kyiv.ua.

Організатори обіцяють кожного дня по кілька концертів. Для цього готують на музичній мапі Львова 12 локацій, і це, зокрема, Собор Святого Юра, Оперний театр, Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, Домініканський собор, Філармонія, Палац Потоцьких, старе Трамвайне депо, Свірзький замок і Музей Пінзеля.

Загальновідомо, що упродовж століть Львів вабив знаменитостей з усього світу. Серед гостей було чимало композиторів та артистів, які впливали на мистецьку традицію міста, і це, наприклад, Франц Ксавер Моцарт, Йоганнес Брамс, Ґустав Малер, Ференц Ліст, Руджеро Леонкавалло, Моріс Равель, Сергій Прокоф’єв, Арам Хачатурян… Отже, концерт-відкриття фестивалю організатори задумали як своєрідний музичний портрет Львова та його відомих гостей. Солісти цього вечора – Софія Соловій (Україна – Італія) та Ноел Боулі (Сша), які відтворять сторінки доброго музичного минулого, а саме – гастрольні виступи у Львові знаменитих на увесь світ Соломії Крушельницької та Маттіа Баттістіні. А підсумують музичний образ міста цього вечора твори сучасного львівського композитора Богдана Сегіна. 

Ще одна перлинка фестивалю – прем'єра опери «Алкід» Дмитра Бортнянського на лібретто П'єтро Метастазіо у Венеції 1778 року, партитуру якої тривалий час вважали загубленою. Отже, у Львові відбудеться перша повноцінна постановка «Алкіда», яку публіка побачить у Свірзькому замку.

Кілька подій, за традицією І LvivMozArt, відбудеться у старому Трамвайному депо. Зокрема, концерт-перформанс, присвячений історії родини Моцартів. Також – візуально-музична програма «Міф Лемберґ».

Загалом у програмі фесту твори  Чайковського, Гальяно, Вівальді, Баха, Дворжака, Корильяно, Паганіні, Рахманінова, Ростроповича, Скрябіна, Шопена, Шуберта, Станковича, Зубицького, Ланнера, Зуппе, Штрауса, Мендельсона…

Оксана Линів запросила до участі у LvivMozArt співаків (вокалістів і хори), музикантів та диригентів  з Австрії, Болгарії, Італії, Швейцарії, Білорусі, Німеччини, США та України.

У межах LvivMozArt заплановано й міжнародний форум «Моцартіана: європейський та всеукраїнський аспекти. Середовище Франца Ксавера Моцарта у Львові».  Модератори зустрічі – доктор мистецтвознавства, професор Львівської музичної академії імені Лисенка Любов Кияновська та доктор мистецтвознавства, професор Львівської музичної академії  та Українського вільного університету (Мюнхен, Німеччина) Аделіна Єфіменко.  

Особливим акцентом цьогорічного фесту стане концерт-закриття, в якому звучатиме оригінальна скрипка Вольфганга Амадея Моцарта – Costa Violine.

«Вперше в історії України нам буде надана честь приймати таку коштовну гостю, і ця подія є особливим виявом уваги найголовнішої інституції у справах Моцарта в світі – фундації Моцартеум у Зальцбурзі», – говорить Оксана Линів.

Інструмент виготовив 1764 року майстер П'єтро Антоніо Далла Коста в Тревізо (Італія). Скрипка належала Вольфгангу Амадею Моцарту – композитор використовував її упродовж останніх років життя у Відні. Соліст концерту у Львівській опері – Франк Стадлер (Австрія), який гратиме у супроводі Академічного симфонічного оркестру «INSO–Львів». Диригент – Оксана Линів (Україна–Австрія).