Мандрівний фестиваль Docudays UA розпочинає подорож Херсонщиною

6 лет назад 0

Всі фото Ілони Полесової

На фото регіональні організатори Мандрівного фестивалю: Оксана Глєбушкіна (зліва) – виконавчий директор ГО «Громадський центр Нова генерація» та Олена Старюк – керівник громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров’я».

У п’ятницю, 8 грудня , на Херсонщині стартує XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Фестиваль розпочав свою подорож Україною з жовтня. Цього року найкращі документальні фільми про права людини зможуть побачити мешканці понад 250 міст і містечок  України. Про це сьогодні, 7 грудня, розповіли організатори на прес-конференції, присвяченій відкриттю фестивалю.

Журналістам та активістам показали фільм відкриття — «Боротьба Джамали». Стрічка настільки вразила глядачів, що деякий час після перегляду у кімнаті зберігалася повна тиша. Фільм розповідає  про те, як після перемоги української співачки кримськотатарського походження на «Євробаченні-2016» світ більше дізнався про події у Криму в 2014 році, які пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію.

 

Вікритий показ фільму «Боротьба Джамали» пройде у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Гончара, 14 грудня о 15:00  та продовжиться дискусією у форматі Живої Бібліотеки, де «живими книгами» стануть представники і представниці кримськотатарського народу, зокрема громадські активісти.

Покази фільмів відбуватимуться також у кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, коледжах, школах, бібліотеках, картинних галереях.  Глядачі, а це молодь, учасники АТО, переселенці, мешканці громад,  зможуть поспілкуватися з правозахисниками, юристами та громадськими активістами.  Заплановано близько 50 відкритих і спеціальних показів.

Фільми Мандрівного Docudays UA на Херсонщині цього року зможуть подивитися жителі  7 населених пунктів,  (м. Херсон, м. Берислав, м. Гола Пристань, м. Каховка, м. Нова Каховка, с. Східне, с. Музиківка Музиківської ОТГ), а також  7 районів області (Каланчацький, Новотроїцький, Білозерський, В. Олександрівський, Генічеський, Скадовський, Чаплинський). Вхід на всі покази безкоштовний.

Перший показ відбудеться вже у цю п ятницю, 8 грудня, у Каланчацькому будинку культури об 11.00 (Херсонська обл., Каланчацький р-н, смт. Каланчак, вул. Чорноморська, 7). До перегляду фільму «Війна химер» та дискусії запрошують всіх бажаючих.

«Війна химер» — фільм Анастасії і Марії Старожицьких – це художня історія на документальному матеріалі, відзнята її безпосередніми учасниками. Він був добровольцем на фронті, вона приїхала туди одразу після битви. Він потрапив у Іловайський котел і втратив своїх найближчих побратимів-солдатів. Проїжджаючи зруйнованими містами, вона намагається зрозуміти суть війни і любові. Під час війни вони прямо говорять одне одному про свої почуття, вириваючись із котла. Це історія їхньої подорожі до лінії фронту та спроби спільного життя опісля всього. Стрічка є переосмисленням власного досвіду режисерки Анастасії Старожицької.

Також херсонці зможуть подивитися зворушливу історію про дорослішання з програми DOCU/ЮНІСТЬ. «Dixie Land»  Романа Бондарчука про дивовижний дитячий джаз-бенд на березі Чорного моря. Цього літа стрічка отримала нагороду на Одеському кінофестивалі-2017 як найкращий український повнометражний фільм.

А найширший перелік фестивальних фільмів херсонці зможуть подивитися у Ніч документального кіно у бібліотеці-філії № ЦБС м. Херсона 16 грудня о 19:00 . Цей показ і завершить цьогорічний фестиваль.

Більше про фільми можна прочитати тут.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Громадський центр Нова генерація»
  • БО «Фонд милосердя і здоров’я»

Партнери Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Режисер.орг»
  • Громадсько-політичний незалежний тижневик «Вгору»
  • Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара
  • Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки
  • Бібліотека-філіал №3 Херсонської ЦБС
  • Кіноклуб «Кінолюбителі Херсону»
  • ХОЦ «Успішна жінка»
  • Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш»
  • Кінотеатр «Ювілейний», КП «Кіновідеопрокат» Херсонської обласної ради