На Херсонщині може стати одним історично населеним містом менше. Що це означає?

7 лет назад 0

Нову Каховку можуть виключити зі списку історично населених місць. Чи вбереже місто тоді — своєрідну та неповторну архітектуру центрального району?

Видання novakahovka.city вирішило розібратися, що це за список, як відносно молоде місто туди потрапило, і як тке виключення зі списку може вплинути на зовнішній вигляд Нової Каховки?

Що таке список історичних місць? Які обмеження він накладає?

Це список, затверджений постановою Кабінету Міністрів України у 2001 році. У ньому 400 населених пунктів. Статус історично населеного місця отримує місто, селище чи село, яке зберегло свій історичний вигляд. Тобто такі, які тривалий час не перебудовували — повністю або частково.В таких населених пунктах забороняється руйнувати будови, внесені до «Державного реєстру нерухомих пам’яток України» чи вести будівництво у межах, які окреслили реєстром як історична зона.

 

Чому молоде місто Нова Каховка потрапило у цей список?

Нова Каховка — наймолодше місто у списку історично населених місць. Ще у ньому є Херсон, Берислав, Генічеськ, Каховка, Олешки та Скадовськ.

Нову Каховку включили до списку історичних місць у 2001 році після дослідження фахівців Київського філіалу науково-дослідницького інститут теорії архітектури та містобудування, яке проводилося ще 1990 року. Тобто місто визначили історично населеним через те, що забудова центру має архітектурну цінність і не змінювалась з часів заснування міста.

2014 року за поданням Київського інституту пам’яткоохоронних досліджень Мінкульт визначив перелік усіх історичних пам’яток Нової Каховки. Наказом Міністерства культури № 332 від 16 квітня 2017 року забудова історичного центру Нової Каховки віднесена до «Державного реєстру нерухомих пам’яток України» як пам’ятка містобудування місцевого значення.

 

Хто добивається виключення Нової Каховки зі списку?

Позбавити Нову Каховку статусу історичного місця і пам’ятки містобудування хоче міська влада на чолі з мером Володимиром Коваленком.

Новокаховський виконком звернувся до Міністерства культури з листом 14 серпня 2017 року з проханням роз’яснити, як можна виключити місто зі списку історичних населених місць. Своє бажання мотивували тим, що при визначенні цього статусу «не порадилися з міською владою та громадою міста».

Навіщо це — відповідь проста: виключення міста зі списку дозволить перебудовувати центр міста. 

Є інформація, що забудовник Павло Розломій, депутат міської ради має на меті збудувати висотки на місці унікальних 2-3 поверхових будинків. Кілька таких споруд встигли збудувати, на місці будівлі міськво на вулиці Героїв України та вечірньої школи на вулиці Історичній.

 

І що? Нову Каховку дійсно можуть виключити зі списку?

Поки що Мінкульт фактично відповів відмовою.

Свої відповідь на лист міськвиконкому Міністерство надоло через місяць. У офіційному листі сказано: 

«З метою опрацювання вказаного питання рекомендуємо звернутися до відповідних наукових та науково-дослідних установ України щодо отримання висновку про історико-культурний потенціал міста та доцільність його перебування у вказаному списку».

Виключення зі Списку історичних місць можливе після висновків фахівців Київського науково-дослідницького інститут теорії архітектури та містобудування та Київського інституту пам’яткоохоронних досліджень. Якщо вони дадуть висновок про недоцільність перебування міста у списку, Міністерство культури готує відповідне подання до Кабінету Міністрів. Після цього при’єр-міністр України видає відповідний наказ.

Своїм листом у міськвиконком у Мінкультури дали зрозуміти, що у них немає підстав виключати Нову Каховку із списку історичних населених місць України.

 

Як відреагувала громадськість на можливість виключення міста з списку?

Громадські активісти і опозиційні меру політичні організації відреагували негативно на наміри виконкому позбавити Нову Каховку історичного місця. Писали про це на міських сайтах і в соцмережах. 

читайте також:  Большая прогулка. Каменные вышиванки Новой Каховки

 

Улітку і на початку осені провели кілька акцій по відновленню так званих «кам’яних вишиванок» на старих будинках. Їх під час будівництва міста робили під керівництвом художника-бойчукіста Григорія Довженка . Вони є цінними пам’ятками монументального мистецтва в масштабах України. Заслужений архітектор України Тетяна Євсеєва розробила туристичний маршрут містом і провела кілька екскурсій для жителів та гостей Нової Каховки.

— Фактично стару частину міста можна вважати музеєм під відкритим небом, — каже   Тетяна Євсеєва.   — Торік у травні на Таврійському туристичному форумі туроператори Херсона, Одеси, Запоріжжя, Кривого Рогу, Львова включили маршрут «Кам’яні вишиванки Нової Каховки» до програм подорожей по країні.


автор — Олександр Гунько,
фото —  LJ та  Українські Південні Новини