На Херсонщині стартував Мандрівний Docudays UA

6 лет назад 0

Всі фото Ілони Полесової

У п’ятницю, 8 грудня, на Херсонщині  стартував XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Найкращі документальні фільми зможуть подивитися жителі Херсону, а також сел, міст і містечок Херсонської області. Цього року фестиваль відвідає: Берислав, Голу Пристань, Каховку, Нову Каховку, Музиківку, а також у 7 районних центрів області. Всього заплановано близько 50 відкритих і спеціальних показів.

Перший показ пройшов 8 грудня  у Каланчацькому будинку культури (Херсонська обл., смт. Каланчак). Подивитися фільм Анастасії та Марії Старожицьких «Війна химер» прийшли учасники АТО, школярі, вчителі та жителі громади. У залі Будинку культури ледве хватило місць, на показ прийшло близько 90 осіб. У Каланчаку фестиваль не вперше, тут Мандрівний Docudays UA вже знають і люблять.

Під час перегляду «Війни химер» у залі стояла повна тиша, лише інколи присутні учасники АТО перемовлялися між собою, згадуючи «свою війну». Нажаль, деякі з них так і не змогли додивитися стрічку до кінця і пішли зі сльозами на очах. Для них занадто важко переживати це ще раз.

Коли на екрані показували події Іловайського котла, вибухи, стрілянина, криваві рани поранених бійців — не стримали сліз і школярі у залі. Дівчатка плакали та обіймали одна одну щоб заспокоїти, плакали навіть хлопці, хоча багато хто з них вже вчиться у старших класах. Фільм не залишив байдужим нікого. Здивувало модераторів показу, що багато хлопців на перегляді знає в якого бійця в фільмі яка зброя, як працює, як «град» відрізняється від «шторму». Отака в нас реальність – діти знають про війну більше за деяких дорослих, а дорослі хочуть це все забути але не можуть.

 «Ми дуже вдячні за те що ви нам показали цей фільм. Усі повинні пам'ятати, якщо не буде патріотизму і любові до Батьківщини, то іншої Батьківщини просто ніколи не буде» — поділилась емоціями після перегляду одна з глядачок.

«Війна химер» помандрує далі по Херсонській області разом з фільмом «Dixie Land»  Романа Бондарчука, що розповідає про дивовижний дитячий джаз-бенд. Цього літа стрічка отримала нагороду на Одеському кінофестивалі-2017 як найкращий український повнометражний фільм.

З 12 по 14 грудня жителі Херсону доєднаються до Мандрівного фестивалю. У кінотеатрі «Ювілейний» глядачам пропонують подивитися такі фільми: Народжені бути вільними, Війна химер, Боротьба Джамали, Процес: Російська держава проти Олега Сенцова, Dixie Land, Домашні ігри, Живі й нескорені, Історія зимового саду.

Також фільм «Боротьба Джамали» покажуть додатково 14 грудня у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Гончара. Після показу планується провести дискусію у форматі Живої Бібліотеки, де «живими книгами» стануть представники і представниці кримськотатарського народу, зокрема громадські активісти.

Раніше, 7 грудня, «Боротьбу Джамали» показали журналістам на активістам на прес-конференції. Стрічка настільки вразила глядачів, що деякий час після перегляду у кімнаті була німа тиша, а потім почалася жвава дискусія. Ось деякі цитати присутніх:

«Як казала Джамала, що у неї після першого рядка ком в горлі, так у мене такі самі відчуття після перегляду фільму».

«Навіть говорити нічого не хочеться. Я сама з Луганська, тому мені дуже боляче на це все дивитися».

«Дуже сильний фільм. Його треба якнайбільше показувати, якомога ширшій аудиторії. Свідомість людей треба змінювати і саме такі фільми на це здатні. Цю трагедію треба не можна приховувати».

Для найвитриваліших глядачів та любителів нічного перегляду чекає найширший перелік фестивальних фільмів, який херсонці зможуть подивитися у Ніч документального кіно у бібліотеці-філії № ЦБС м. Херсона 16 грудня з сьомої вечора і до самого ранку. Цей показ і завершить цьогорічний фестиваль на Херсонщині.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області: ГО «Громадський центр Нова генерація», БО «Фонд милосердя і здоров’я».