На львівський Форум видавців приїхали видавці з 30 країн

4 года назад 0

Майже 2 тис. книжкових новинок презентують на літературному фестивалі "Бук Форум". 

Триватиме у Львові 18–22 вересня, пише сайт "Gazeta.ua".

— Тема 26-го форуму "Відшукування причетного" — назва однієї з поем Грицька Чубая, — розповідає донька поета, вокалістка гурту "Джалапіта" 39-річна Соломія Чубай. — Ми завжди шукаємо причетних до подій, що безпосередньо стосуються нашої країни. Українцям варто зрозуміти, що лише ми самі можемо якісно змінити ситуацію та вплинути на зміни. "Відшукування причетного" — улюблена поема мого батька. Цьогоріч святкуватимемо 70-річчя з дня народження Грицька Чубая, Олега Лишеги, Володимира Івасюка та 80-річчя Ігоря Калинця, які були на боці української незалежності й самостійності. У рамках форуму презентуватиму "П'ятикнижжя" Чубая шрифтом Брайля. Українських поетів ще не видавали для людей із вадами зору.

На цьогорічному форумі очікують 75 іноземних авторів із 30 країн.

— Найнесподіванішим гостем став колишній бранець Кремля Олег Сенцов. Про свою присутність повідомив за кілька днів до старту, — каже проектна менеджерка 21-річна Софія Челяк у Палаці мистецтв на відкритті фестивалю.

Першого дня половина наметів ярмарку на подвір'ї перед Палацом ще складені. Книжки запаковані в картонних коробках. Кілька десятків відві­дувачів ходять рядами першого та другого поверхів. Зупиняються лише біля найбільших стендів видавництв "Фоліо", "А-ба-ба-га-ла-ма-га", "Клуб сімейного дозвілля", "Видавництво старого Лева".

У книгарні "Книголав" у сусідньому будинку біля ярмарку 41-річний польський письменник Лукаш Орбітовський презентує збірку фантастичних оповідань "Голова змія". Сидить у колі слухачів. Одягнений у спортивні штани та футболку із графіті. На обох руках має татуювання.

— У книжці йдеться про того змія, який обплітає землю, — про духовність, яку перемагає матеріальність, — каже Орбітовський. Книжку продає по 180 грн. Напередодні відбулася його неформальна презентація у паб-ресторані "Правда".

— Три чи чотири гальби пива випив. Але класний чувак, — зауважує ветеран 93-ї бригади 30-річний Владислав Стафійчук із Вінниччини. Має чорне волосся, зібране у хвіст. Виходить із воріт подвір'я Палацу мистецтв і спішить на відкриття Ветеранського намету на проспекті Свободи.

— Ми з учасниками війни вперше беремо участь. За рік підготували 17 книжок. Спеціально до "Бук Форуму" — сім новинок, — розповідає дорогою Стафійчук. — Якщо "Книжковий Арсенал" у Києві сприймали більше як популяризацію ветеранської літератури, то у Львові також надіємося на хороші продажі. Маємо великий стенд на першому поверсі. Нам довго не могли знайти варіант розміщення, прострочили всі терміни. Казали, спершу 30 тисяч гривень за оренду, а коли врешті знайшли, то запросили 15 лише.