На посаду голови Держкіно претендують генпродюсерка ОМКФ і актор «Слуги народу»

4 года назад 0

Генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич претендує на посаду голови Держкіно.

Четверо осіб претендують на посаду голови Державного агентства України з питань кіно.

Декларації подали:

1. Генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич.

"Це свідомий вибір, — каже кандидатка. — Я йду на конкурс із наміром, бажанням і сподіванням, яким керуюся в роботі з ОМКФ та Українською кіноакадемією. Розвиватимемо, будуватимемо, просуватимемо українські таланти, кіно та індустрію як у нашій країні, так і за її межами".

2. Актор серіалів "Свати" та "Слуга народу", режисер телефільму "Моя прекрасная няня" Олексій Кірющенко. За даними Вікіпедії, має російське громадянство, а 2015-го отримав дозвіл на проживання в Україні.

3. Продюсер, власник ТОВ "Дія фільм" Олексій Пантелєєв.

4. Генеральна продюсерка телеканалу "Сонце" Христина Хлапоніна.

"Найбільш підготовлена до цієї посади Юлія Сінькевич, — каже режисер Андрій Дончик. — Вона має досвід, бажання займатися розвитком українського кіно. Це якщо враховувати тих, хто подав заявки. Дивно, що представлено лише чотири кандидатури.

Сьогодні маємо таку систему, що голова Держкіно — визначальна особа, але не вирішальна. Є ще Рада з державної підтримки кіно, експерти, які обиратимуть керівника.

Попередній очільник агентства Пилип Іллєнко прийшов до Держкіно 2014-го. Тоді частка українського кіно в прокаті становила менше за 2%. Зараз — понад 8%. У прокат вийшло 110 українських повнометражних фільмів. У міжнародних кінофестивалях класу "А" брали участь 28 стрічок. З'явилося багато молодих режисерів. Сподіваюсь, що новий голова докладе зусиль і зробить наше кіно ще кращим".