Найвідомішій у світі колядці виповнюється 200 років

5 лет назад 0

Її мали в своєму репертуарі Френк Сінатра, Бінг Кросбі, Елвіс Преслі, Луї Армстронг і Елла Фіцджеральд.

«Тиха ніч» — це, безумовно, найвідоміша коляда в світі. Її переклали на більш ніж 300 мов і діалектів, а вперше виконали рівно 200 років тому. Віряни почули її 24 грудня 1818 року під час опівнічної меси в австрійському Оберндорфі, неподалік від Зальцбургу. Про це передає сайт "Вголос".

Оригінальна пісня була написана як вірш 1816-го. Його автором був о. Джозеф Мор, вікарій парафії в Оберндорфі. Коли 1818 року напередодні Різдвяного вечора в церкві поламався орган, священик вручив слова свого вірша органісту Францу Груберу з проханням скласти до нього мелодію для двох сольних голосів, хору та гітари.

Грубер написав музику за один день, а напередодні Різдва вони виконали пісню Stille Nacht, Heilige Nacht. Мор співав тенором і грав на гітарі, а Грубер підспівував басом.

Цього року під час опівнічної меси в Оберндорфі святкуватимуть ювілей цієї колядки. «Ми очікуємо від трьох до чотирьох тисяч гостей, — повідомив Клеменс Конрад, директор місцевої туристичної фірми.

А в самому Зальцбургу організовують заходи, присвячені створенню цієї унікальної пісні, запросили навіть Папу Франциска.

«Тиха ніч» була офіційно затверджена в репертуарі Зальцбурзької парафії 1866 року, після цього вона поширилася за межами австрійських Альп. Оригінальний рукопис о. Мора вважався втраченим, але 1995-го його випадково знайшов місцевий бібліотекар Ренат Ебелінг-Вінклер.

«Тиха ніч» має безліч музичних інтерпретацій. Її мали в своєму репертуарі Френк Сінатра, Бінг Кросбі, Елвіс Преслі, Луї Армстронг і Елла Фіцджеральд. Навіть Маппети співали цю різдвяну колядку.