Одеський кінофестиваль розкрив імена членів журі національного конкурсу

6 лет назад 0

Організатори 9-го Одеського міжнародного кінофестивалю, який цьогоріч проведуть з 13 по 21 липня, оголосили членів журі національної програми.

Цього року фільми українських режисерів будуть оцінювати акторка Катерина Молчанова (Україна), кінорежисер і сценарист Леван Когуашвілі (Грузія), куратор Berlinale Co-production Market і Connecting Cottbus Мартіна Блайз (Німеччина) та продюсер Маріанна Слот (Франція), передає gazeta.ua.

Уперше в історії кінофестивалю журі обиратимуть не лише найкращий фільм, а й переможця у номфінації "Найкраща режисерська робота", яку запровадили торік.

Зліва направо: Мартіна Блайз, Леван Когуашвілі, Катерина Молчанова та Маріанна Слот.

Катерина Молчанова – українська актриса, член Української кіноакадемії, виконавиця головних ролей у стрічках "Моя русалка, моя Лореляй" (Нана Джорджадзе) і "Моя бабуся Фанні Каплан" (Олена Дем'яненко), номінантка на Першу Національну кінопремію "Золота Дзиґа". Знімалася у фільмах "Рівень чорного" Валентина Васяновича та "Бузок" Катерини Горностай. Торік обидві стрічки отримали дипломи від Міжнародної федерації кінопреси на Одеському кінофестивалі.

Грузинський режисер та сценарист Леван Когуашвілі у 2010 році дебютував у повнометражному ігровому кіно зі стрічкою "Дні вулиць" ("Прогульники"). Його друга повнометражна картина "Побачення наосліп" стала найкращим фільмом 5-го Одеського кінофестивалю. Фільми режисера також брали участь у конкурсних програмах Берлінського міжнародного кінофестивалю, Єреванського міжнародного кінофестивалю "Золотий абрикос", кінофестивалю "Санденс".

Мартіна Блайз – консультант та куратор Berlinale Co-production Market і Connecting Cottbus. На Берлінському міжнародному кінофестивалі працює з 2001 року. На 7-му Одеському кінофестивалі Мартіна Блайз виступила тьютором на професійній секції Film Industry Office, а також провела тренінг для учасників пітчингу.

Французька продюсерка данського походження Маріанна Слот є членом Європейської кіноакадемії та Спілки незалежних продюсерів. Вона виступила продюсером всіх робіт Ларса фон Трієра, а також понад 25 років співпрацює з такими режисерами, як Сергій Лозниця, Бенедикт Ерлінґсон, Наомі Кавасе та інші. З 1999 року входить до ради директорів Данського дому в Парижі.

Нагадаємо, Одеський кінофестиваль заснували 2010-го. З 2016 року конкурсна програма складається з трьох повноцінних розділів: Міжнародна конкурсна програма повнометражних фільмів, Українська національна конкурсна програма та Конкурс європейських документальних фільмів. У національній програмі грошовий еквівалент премії становить 100 тис. грн для повнометражного фільму і 50 тис.грн — для короткого метру.