«Південь 2019», яскравий і багатогранний (фото)

5 лет назад 0

Як прикро, що фотовиставки відкриваються в Херсоні не так часто! 

Про це звудусіль можна було почути з вуст тих, хто 23 вересня завітав у виставкову залу на площі Свободи на відкриття звітної фотовиставки Херсонської обласної організації Національної спілки фотохудожників України «Південь 2019».

Два десятки авторів — як знаних майстрів, так і кандидатів у члени спілки, — більше сотні найрізноманітніших робіт, і сила-силенна глядачів! Чесно кажучи, фотохудожники і самі якось не очікували такої цікавості від херсонців. Навіть представники обласної влади завітали, а про поціновувачів фотомистецтва годі й казати! Здавалося, експозицію обійшли разів по п'ять-шість, а розходитися і не збиралися.

А загалом, це й не дивно, бо херсонські фотохудожники відомі і в Україні, і в світі, бо діапазон робіт величезний, і кожна фотографія гідна уваги. Подивіться самі: від класичної фотографії — до сучасного фотоарту; від вишуканої чорно-білої — до вибухово-кольорової, часом навіть кислотної; від фактичного віддзеркалення реальності — до створення своєї, але засобами фотографії; від творів, якими можна милуватися годинами і які прикрасять будь-який інтер'єр — до глибоких філософських ідей і символів, які не всі сприймають і розуміють. Портрети, пейзажі, натюрморти, жанрові сцени, ню, фотоманіпуляції — цікаво, чи є щось таке, що не до снаги нашим фотохудожникам? Мабуть, ні. Виставка однозначно вдалася.

Але є ще один невеличкий секрет «Півдня 2019»: досі при формуванні колекції звітної виставки завжди працювала худрада, яка і проводила остаточний відбір робіт, а цього разу вирішили надати митцям повну свободу. І такий демократичний підхід спрацював: виставка вийшла дуже рівною і концентрованою, хоча творчий почерк багатьох авторів упізнається безпомилково.

Хтось, роздивляючись, може, і скаже: нічого дивного, все як завжди — строкато і багатожанрово, але завітати на цю фотовиставку однозначно варто. Тут є на що подивитися, є про що і поговорити, навіть посперечатися. Про рамки фотомистецтва (що вважати фотографією і чи є використання фотошопу «злочином» — ви здивуєтетсь, але ці питання досі декого непокоять), про його доступність (камера є в кожному смартфоні — а чи в кожного є фотографічне бачення? чи кожен здатен зняти витвір мистецтва?), про те, що зрозуміло, а що «заумно» (або про щастя, коли глядач розуміє митця), про те, які роботи западають в душу (у кожного вони свої — і дуже-дуже різні).

А що сподобалося Вам? Визначитися є час до 6 жовтня.

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/45649-pivden-2019-yaskravij-i-bagatogrannij-foto#sigProId3ffb421845