Почали показувати культовий серіал про мандрівника в часі

6 лет назад 0

23 листопада 1963 року  відбулася прем'єра 1-го епізоду британського телесеріалу  "Доктор Хто" . Виходить дотепер. Розповідає про прибульця Доктора, який мандрує у просторі і часі. "Доктор Хто" увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найдовший науково-фантастичний серіал. Створювала його компанія BBC.

У першій серії "Неземне дитя" шкільні вчителі Барбара та Ян починають стежити за своєю ученицею Сьюзан Форман, яка дивувала їх глибокими знаннями шкільних предметів. Виявляється, дівчина зі своїм дідусем живе на сміттєзвалищі. Серед мотлоху стоїть поліцейська будка для дзвінків. Коли вчителі зазирають до неї, всередині вона виявляється більшою, ніж ззовні.

Дідусь Сьюзан розповідає, що це машина для подорожей у часі та просторі. Вчителі не вірять. Доктор запускає механізм, і всі четверо вирушають на 100 тисяч років у минуле. Там знаходять печерних людей, які намагаються роздобути вогонь.

У кожній серії Доктор та його супутники відправляються в нову мандрівку. Відстоюють добро, допомагають відновити справедливість. Щоразу потрапляють у халепи.

Герої серіалу часто досліджують минуле. У першому сезоні подорожують Китаєм з Марко Поло, беруть участь у Французькій революції. У одній із серій опиняються у гробниці ацтеків. Вчителька історії Барбара знаходить браслет, вдягає його на руку. Через цю прикрасу ацтеки були впевнені, що жінка — їхня богиня Ітакса. Барбара підіграє, бо хоче змінити історію ацтеків.

Поряд з історичними реконструкціями у "Докторі Хто" існує багато вигаданих планет і позаземних рас. Найзаклятішими ворогами Доктора є далеки та кіберлюди, які безжально знищують усіх, хто на них не схожий.

Деякі епізоди серіалу не вдалося зберегти. У 1960-х і 1970-х роках існувала практика змивання матеріалу з кіноплівок. Частину епізодів вдалося реконструювати завдяки записам прихильників. Пошуки багатьох серій тривають досі.

Перші 7 сезонів були чорно-білими. У кольорі почали знімати з 1970 року. Серіал безперервно створювали протягом 26 років. 1996 року вийшов телевізійний фільм. Цей період історії "Доктора Хто" називають класичним. 2005 року відновили зйомки серіалу. Вийшло іще 10 сезонів. Всього їх 36.

Через довгу історію серіалу роль головного героя не міг грати 1 актор. Через це сценаристи вигадали регенерацію. Доктор — прибулець, повелитель часу з планети Галліфрей. Якщо щось загрожує його життю, він може перероджуватися, отримує нове тіло і характер. Так кожен виконавець ролі зміг урізноманітнити образ Доктора.

1-го доктора протягом 4 сезонів грав актор Вільям Гартнелл. Усього впродовж серіалу змінилося 13 акторів. Всі були чоловіками. Наступного року вийде 11 сезон оновленого серіалу. Доктор вперше отримає втілення жінки. Роль виконуватиме британська акторка Джоді Віттакер.

До всесвіту "Доктора Хто" належить не лише серіал. На його основі створили численні оповідання, романи, мультфільми, комікси, радіоп'єси та комп'ютерні ігри. Зняли декілька спін-офів: "Торчвуд", "Пригоди Сари Джейн", "К9" та "Клас".