Подія тижня: у Херсоні пройшла презентація книги про нинішніх «сталкерів» (фото)

6 лет назад 0

Поет і журналіст, чинний голова Херсонського обласного осередку Національної спілки письменників України Олександр Гунько презентував нову книгу "Сталкери по крові".

Прем'єра книги пройшла у так званій "червоній залі" херсонської обласної універсальнох наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара. Зібрала вона вузьке коло читачів: передовсім письменників та журналістів, близьких та знайомих автора, людей, причетних до видання. А хотілося б, звісно, щоби такі от книги йшли до масового читача.

Олександр ГУНЬКО  зібрав під однією обкладинкою складні образи усіх, хто йде попереду, усіх, кого об'єднує дух і поклик крові — бути першпрохідцем для користі й порятунку інших. Його герої — бійці АТО, альпіністи, генії науки та літератури. таким чинов поняття патріотизм та патріот стали ширшими, значимішими, багатограннішими.

ЛЕСЬ КУРБАС

Не залишайте режисерів
Віч-на-віч з пам’яттю вночі.
Вони зачинять в простір двері
І не залишать нам ключів.

І стануть вимовчані ролі
Єдиним видобутком зла.
Ми на підмостках свого болю —
Лише відлунки ремесла.

Але коли спаде полуда
З лаштунків нашої мети?
Нам час не виліпив погруддя,
Щоб наші долі зберегти.

І там, де нас вартують зорі,
Не загасити мрій свічу.
…На барикадах „Березоля”
Лунають оплески дощу (О. Гунько)

На цю особливість бути актуальним і брати актуальні теми, не вдаючись до спекулювання ними звернув увагу автор переднього слова Володимир Ідаятов.

Про своїх героїв Олексанр Гунько пише складною мовою, яка сполучає мелодику чистого українського слова, сучасну молодіжну лексику, спеціальні терміни, філософські поняття та символи.

* * *

Цей рік невидимих угод,
Коли самотні самураї
На знак незгоди чи з погорд
Без харакірі помирають.

І відкривається усім
Небес розгніваних цунамі.
Як фокусіння фукусім
Чи потрясіння Фудзіями.

І все геройство — то таке…
Як гра з життям у лотерею
…Під сакурою п'ють саке,
Уже приправлене зорею  (О. Гунько)

Але і варваризми, і питомо українська лексика поєднуються, не викликаючи дисонансу, незручності, — на це звернули увагу запрошених лауреати багатьох премій, поет та художник Анатолій Кичинський та попередник на посту голови ХООНСПУ поет і викладач Василь Загороднюк.
Утім, такі лексичні та стилістичні особливості змушують частіше зазирати у словник — як радив славетний поет і перекладач Максим Таддейович Рильський, як запевняв "садівник вертограду мисленного" Григорій Савич Скворода. Саме на інтелектуальну насиченість і складність, які не суперечать чуттю слова та інтуїтивній зрозумілості, звернув увагу ще один колега по цеху — поет, драматург і журналіст Анатолій Марущак.

Гордість і щастя від того, яким став її судент, висловила Таїсія Щерба, звернувши увагу на словесне багатство і молодість рядків зрілого автора.

* * *

Після осінніх невдач
Після зимових пробачень
Ти наді мною поплач,
Хоч я і буду невдячним.

Ти лише твердо затям,
Як нас на світі тримає
Ця нагорода життям,
Де насолода — навзаєм.

Ми відсвяткуєм весну
Смутком легким і ласкавим.
Я потім знову засну,
Тільки уже — між зірками… (О.Гунько)

Тихо і стримано Олександр Гунько читав свої вірші, репрезентуючи патріотичне й інтимне, філософське та гумористичне, — усе, що як у космосі, поєдналося у збірці. Так само скромно роздавав автографи, даруючи книжки (бо продаж по собівартості — це подарунок).
Отже презентація, яку проводила співробітник бібліотеки ім Гончара Оксана Токовило завершилася оплесками.