Подкаст із Чупою: про шляхи розвитку культурного життя у маленьких містах

7 лет назад 0

«ХВ» продовжує рубрику «Подкаст із Олексієм Чупою» – сучасним українським письменником. Цього разу автор розповідає про шляхи розвитку культурного життя у маленьких містах.

 

ПРИГАДАЄМО: Українська література шириться Херсонщиною: у Каховці відбулась зустріч із Олексієм Чупою

«Шляхи розвитку або впровадження культурного життя в малих містах мало чим відрізняються від такого ж процесу у великих містах. Іноді це, навіть, зробити легше. Зараз поясню … Для того аби створити ілюзію культурного життя або створити якісь дійсно культурні події в міста є дві необхідні умови: це кілька ентузіастів, коло однодумців, якщо їх буде до 10 – прекрасно, якщо менше – також можна працювати, а друга умова – обов’язково повинен бути якийсь майданчик – плацдарм, звідки можна наступати… і от із цим у маленьких містах найбільші проблеми, тому що спеціально пристосованих платформ під показ фільмів, театральної вистави, музичного концерту або виставку живопису обмаль. Література у цьому плані найменш вибаглива, тому що письменникові необхідні стіл, стілець та аудиторія. Провести зустріч можна у школі і, навіть, на вулиці. Якщо ж ми говоримо про інші види мистецтва, то це потребує бази. Але уявімо собі маленьке місто, де знаходиться група ентузіастів і де є цей майданчик… і власне на цьому можна вже щось будувати. Далі врахуємо позитивні фактори: у маленьких містах живе менше людей, відповідно суспільство не таке секуляризоване, як у великих містах … Люди у маленьких містах зазвичай добре один одного знають і дуже легко обмінюються новинами та емоціями. А тому цільова аудиторія у невеличкому населеному пункті може знайтися і сформуватися швидше … Наприклад, у Вінниці із населенням у 300 тисяч людей треба дуже довго працювати, щоб із натовпу висмикнути людей, котрі можуть входити до цієї «культурної» цільової аудиторії і наскільки я знаю, саме на це іде левова частка зусиль організаторів – знайти того, хто прийде на захід.   ПРИГАДАЄМО: Украинские писатели в Херсоне: мы находимся в состоянии не только территориальной, но и культурной оккупации
  Також залишається аспект того, щоб не заважала місцева влада. Якщо вона буде допомагати, то все буде просто «зашибісь». Отже шлях до розвитку культурного життя в малих містах – берете кілька ентузіастів, організовуєте відповідний майданчик – плацдарм і починаєте наступ. Все як у військові часи».