Пресвята Трійця у Херсонському художньому музеї

7 лет назад 0

У Херсонському обласному художньому музеї ім.О.О.Шовкуненка відкрилась виставка живопису «Єгор Толкунов. Мій храм», присвячена християнському святу Пресвятої Трійці. В залі представлено 27 живописних робіт з колекції музею та майстерні художника.

У відкритті виставки взяли участь: заступник директора з наукової роботи Владислава Дяченко, завідуюча науково-експозиційним відділом, куратор виставки Наталя Кольцова, протоієрей о.Костянтин. Також художника привітали голова Херсонського відділення НСХУ Олександр Ковач та друзі. 

В експозиції репрезентовано образи монастирських старців, пройняті глибокою духовною напругою і водночас піднесенням. Релігійна тема у творчості художника не випадкова, адже син Толкунова обрав усамітнений шлях пізнання Бога, ставши ієромонахом. Він — один з центральних образів на полотнах художника.

Єгор Толкунов також брав участь у розписі церкви с. Стара Богданівка, що поблизу Миколаєва, написав декілька десятків образів святих, апостолів, мучеників для іконостасу. Звертання до пошуку істини, релігійне підґрунтя робіт Єгора Толкунова є важливою складовою його творчості.

Разом із тим майстер залишається різноплановим живописцем. Понад півсотні урбаністичних пейзажів, портретів, абстрактних творів художника зберігається у Херсонському обласному художньому музеї ім.О.О.Шовкуненка. Одне з полотен, портрет херсонського художника Володимира Гончаренка, Толкунов подарував музею напередодні.

 

Фото: прес-центру Художнього музею