Про Херсонщину в казках: як благодійники популяризують південний край

7 лет назад 0

 

Із квітня 2016 року розпочав діяльність благодійний фонд «Майбутнє Херсонщини», що займається освітніми проектами та підтримкою талановитої молоді. Про фонд розповідає його глава Юлія Ситник.

Освітній проект «Казки Херсонщини», що був успішно реалізований благодійним фондом «Майбутнє Херсонщини», охопив не тільки південний регіон, а й вийшов за його межі. Екземпляри книжок із історіями рідного краю потрапили до кожного обласного центру та Національної бібліотеки України ім. Вернадського. Яка мета такої ініціативи та чи буде продовження в інтерв’ю «ХВ» розповідає глава благодійного фонду Юлія Ситник і молода мама, яка із величезним задоволенням кожну історію із «Казок Херсонщини» вивчає разом із своєю маленькою донечкою. Тож про результати роботи фонду та необхідність проекту читайте далі…   ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: В Херсоне появится 10 уличных панно со «Сказками Херсонщины»
    «ХВ»: Розкажіть про діяльність благодійного фонду «Майбутнє Херсонщини» та що це за проект «Казки Херсонщини»?
Юлія Ситник: Наш фонд займається перш за все гуманітарною сферою, ми собі обрали такий шлях тому що цю сферу мало фінансують і мало приділяють їй увагу, а як ми знаємо – без культури не існує нації, тому ми обрали саме такий шлях. Спочатку мали декілька ідей, декілька проектів, які хотіли реалізувати і таким чином, завдяки фонду, було створено програму «Казки рідного краю. Казки Херсонщини», яку зараз вже впроваджено не тільки на Херсонщині, але і в інших обласних центрах України. Ми маємо вже кураторку проекту у Львівській та Івано-Франківській областях.
Вони створюють свої казки за алгоритмом наших, зважаючи на те, що це авторський проект, який має свідоцтво про реєстрацію авторського права, ми передали їм це право і вони створюють вже за нашим планом «Казки Львівщини та Франківщини». Ініціативна група «Літ/ua» займається книжковою справою, їм це стало цікаво і тому зараз вони також цим займаються. Думаю що скоро побачимо перші «Казки» і від них. А ми виграли грант на «Казки Херсонщини» в нової генерації, в національного фонду розвитку демократії США (NED) і таким чином змогли зробити пілотний проект. А до проекту входили не тільки друк збірки, але й заходи, які її супроводжувалися – це були презентації самого освітнього проекту, в який входило декілька тематичних залучень дітей до вивчення історії рідного краю, звісно ці залучення були із заохоченнями, адже змусити дитину читати підручник – це одне, а заохотити вивчити якийсь історичний факт чи подію – це зовсім інше. А якщо це сталось, то тоді у дитини вже виникає потреба у вивченні нового, і, як наслідок, вона починає цікавитись у батьків, вчителів, вихователів, що ж там сталося дійсно на Херсонщині, про те, про що вона прочитала у казці, наприклад.
Кожна казка розроблена так, що вона має якійсь натяк на подію, або історичну постать.      ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Победителей творческого конкурса «Легенды Херсонщины» наградят 15 июня
  «ХВ»:  Хто є авторами «Казок Херсонщини»?
Юлія Ситник: Автори – це аматори, серед них юристи, вчителі, вихователі, які просто ідейно зібрались і написали казки за певним алгоритмом, використовуючи одну тематику, одних героїв і таким чином створилися «казки». У «Казок Херсонщини» – сім авторів. Також до казок розроблені творчі завдання, розроблені вони вихователькою 73-ого садочка дитячого в Херсоні, Світланою Богдан. Я знаю, що їй допомагали методисти із того ж садочка. А ілюстрації до кожної казки – мої.

«ХВ»: Де були вже апробовані та представлені «Казки Херсонщини»?
Юлія Ситник: Сам проект було презентовано в трьох селах Херсонської області – це в Круглозерці, в Малій Каховці та в Посад-Покровському. Ці села були обрані невипадково, тому що їх автори саме звідти родом. Тому дітям, де відбувались презентації, в школах та садочках було цікаво побачити і поспілкуватися саме із своїми односельчанами – авторами. Це були своєрідні творчі зустрічі. Далі казки розповсюджувались через обласну дитячу бібліотеку та юнацьку бібліотеку. Ця книжка потрапила до всіх бібліотек шкіл та районів, навіть поїхала збірка до Національної бібліотеки України. Крім того, у кожній області тепер також є по одній книжечці. Таким чином ми хочемо залучити і більше обласних центрів, щоб розповсюдити проект і зробити його паралельним, щоб були не тільки казки Херсонщини, Львівщини і Франківшини, а й інших обласних центрів. Тому ми і називаємо їх «Казки рідного краю», щоб не прив’язуватись до міста.
Були лише позитивні відгуки від всіх хто отримував збірку, хоча ми просимо також і критичні зауваження, щоб вдалі вдосконалювати свій матеріал. А поки лише позитивні відгуки.
«ХВ»: Знаю, що одна із ініціатив благодійного фонду виграла грант… розкажіть, що це за проект?
Юлія Ситник: Є паралельні проекти, які проводимо на основі «Казок…», наприклад, нещодавно нас підтримав Британський фонд, у створенні казкового арт-простору. Так, на плитках керамо-граніту будуть зображені наші розмальовки за допомогою люмінесцентних фарб. Поки що ми не визначились із місцем їх розташування, хоча вже є попередня домовленість, щоб це було біля «Золотого ключика», де є дитячий майданчик, який планують відкрити вже на весні.
Було б доречно зробити це на території саме того майданчика. Тому що в «Золотому ключику» проходить дуже багато занять з дітьми. Та й це місце дуже прохідне – це на території Придніпровський парк. Думаю це було б доречно, але це питання поки ще узгоджується.      «ХВ»: Здобутки та результати діяльності БФ «Майбутнє Херсонщини» більш ніж промовисті, а які у Вас плани?
Юлія Ситник: Ми хочемо змінювати свідомість наших дітей, це наш майбутній план, який вже виконуємо. І зараз, наприклад, хочемо розширювати тематику «Казок…». Також намагаємося віднаходити кошти, вдаючись в різні гранти, знаходимо партнерів, знаходимо меценатів, небайдужих херсонців, які нас підтримують. І хочемо розширити тематику, цей проект розглядаємо як пілотний. А тепер хочемо зробити ще й фінансову грамотність, правову грамотність, як керувати містом та усе це показати дітям у казках. Зібрати експертів, наприклад юриста і професійну казкарку, щоб вони змогли адаптувати цей матеріал для дітей. Потім ми хочемо впровадити це в школи, в шкільне навчання. Чому взагалі ми почали робити цей проект освітній? А тому що на уроках патріотичного виховання в школах і на позакласних годинах вчителі і вихователі мають самі віднаходити матеріал для дітей. Вони мають лише тему завдання, а все інше вони знаходять або в інтернеті, або в бібліотеці і знову ж таки стикаються із тим що, матеріалу обмаль. Їм потрібно не тільки самостійно розробити тексти і збірки, а ще й робити паралельні тематичні залучення, як наприклад, ми це зробили зі студією пісочної анімації. Разом із арт-студією «Острів» та її керівницею Яною Косован ми розробили мультиплікаційне відео на основі розмальовок, ілюстрацій до текстів, і зробили мультик, який також презентуємо зараз школам та садочкам.
Дітям цікаво, бо можна не просто прочитати казку, а можна ще помалювати піском, наприклад. Хочемо використовувати багато різних способів, щоб заохотити дитину до вивчення історії рідного краю, а на далі і всього іншого що я попередньо сказала.   ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Литературный проект «Сказки Херсонщины» воплотили в песочном сказочном шоу

«ХВ»: Також знаю, що ви були ініціатором проведення благодійного аукціону, збирали гроші для особливого художника із Каховки… Розкажіть, як наразі складається його творча кар’єра та чи допомогли зібрані кошти його талант підтримати?


Юлія Ситник: Була у фонду ініціатива допомогти Андрію Ліщинському, який зараз знаходиться в каховському геріатричному пансіонаті. Йому 21 рік і він має першу групу інвалідності, але хлопець унікальний – він талановито малює.   ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Художники для особенного художника: в Херсоне прошел благотворительный аукцион
  Він має кінцівки рук, але це не заважає йому писати шедевральні картини. Окрім живопису він займався вишивкою. Він дуже тягнеться до мистецтва, тому ми не могли це проігнорувати. І спочатку ми це робили скромно: залучили декількох меценатів. Ну а потім вже почали писати про цю історію на Facebook і до нас приєдналась Олена Афанасьєва і ЦМІ «Тотем». Олена запропонували зробити благодійний аукціон, де продавались роботи фестивалю «TERRA FUTURA». Тоді ми зібрали близько 4000 тисяч гривень. Ці кошти були направлені на те, щоб купити хлопцеві матеріали для творчості. Андрій цим прагне заробляти, тому для нього це дуже важливо та необхідно.
«ХВ» бажають Юлії натхнення у її бажанні змінювати майбутнє нашого краю культурними ініціативами. Та вдячні за подарунок – збірник «Казок Херсонщини».

Спілкувалась Юлія Соломахіна