Роман Бондарчук — лауреат Шевченківської премії в номінації «Кіномистецтво»

5 лет назад 0

Українська прем'єра фільму «Вулкан» відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі. На фото зліва направо: продюсерка Ольга Журженко, сценаристка Алла Тютюнник, режисер Роман Бондарчук, сценаристка, продюсерка Дар'я Аверченко, директорка знімальної групи Анна Салієва, виконавець ролі головного героя фільму Сергій Степанський з Мариною Степанською. 

Названі лауреати Шевченківської премії, однієї з найпрестижніших премій України. Комітет Національної премії імені Тараса Шевченка обрав переможців цього року.

В номінації «Кіномистецтво» ним став наш земляк кінорежисер Роман Бондарчук. У номінації «Публіцистика, журналістика» відзначили Богдана Гориня і Оксану Забужко. Нагороду за «Музичне мистецтво» присудили композиторові Володимиру Шейку. В категорії «Візуальне мистецтво» найкращим визнали художника-графіка і каліграфа Василя Чебаника. У номінації «Театральне мистецтво» – режисера Ростислава Держипільського.

Результати голосування комітету премії буде подано на затвердження Президенту України. Нагороджуватимуть лауреатів на початку березня.

Національна премія України імені Тараса Шевченка — це державна нагорода України, найвища у країні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована і вручається з 1961 року.

Роману Бондарчуку перемогу присудили за ігровий фільм «Вулкан», який на сьогоднішній день вже був показаний більш, ніж на 40 фестивалях світу й отримав 7 вагомих нагород. Ось деякі з них. Ґран-прі Міжнародного фестивалю нового кіно у місті Спліт (Хорватія). За визначенням журі фестивалю, «Вулкан» — це багатошарова притча, що з легкістю і гіркуватим присмаком зображує реальність. Приз глядацьких симпатій Hidden Dragon на Міжнародному кінофестивалі в Пінь’яо (Китай). Ґран-прі на фестивалі в Рабаті (Марокко). Рішення журі було одностайним. Нагорода за найкращу режисуру в Алмати. Ґран-прі кінофестивалю «Золотий абрикос» в Єревані, де головою журі був двічі оскароносець, призер Каннського МКФ, іранський кінорежисер, продюсер і сценарист Асгар Фархаді.

Кінокритик з Іспанії Miguel Martín опублікував список “найкращого невидимого кіна року” (для Іспанії, звісно). «Вулкан» опинився у компанії із Годаром, Раду Жуде, Борісом Мітічем, Сергієм Лозницею та Siew Hua Yeo, володарем Золотого леопарда в Локарно.

В Україні «Вулкан» очолив топ-10 найочікуваніших стрічок 2019 року за версією Голови Правління Українська Кіноакадемія, критика та кінознавця Володимира Войтенка: "Вулкан” (Roman Bondarchuk) — багатошарова притча розповідає про контроверсійне життя на українському півдні. Фільм уже засипаний нагородами міжнародних кінофестів і висунутий на здобуття Шевченківської премії”.

Проект фільму «Вулкан» став одним із переможців Сьомого конкурсного відбору Держкіно. Стрічка створена спільно Україною і Німеччиною. З українського боку виробництво здійснила кінокомпанія «ТАТОФІЛЬМ» (продюсер Олена Єршова) і ГО «Південь» (продюсер Дар’я Аверченко) за підтримки Держкіно. Сценарій фільму написали Алла Тютюнник, Дар’я Аверченко і Роман Бондарчук.

В українському прокаті фільм «Вулкан» — з 4-го квітня.