Руйнують місце, де 13 років проводив час Іван Франко

6 лет назад 0

Місце історичної пам'ятки часів Івана Франка – каменя, на якому полюбляв сидіти письменник, коли гостював у Карпатах з 1901 по 1914 роки, перебуває під загрозою руйнування.

На ділянку землі, що належить до охоронної зони Музею "Хата-Ґражда" у селі Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщині зазіхає місцевий підприємець, передає сайт Gazeta.ua.

"2009 року криворівнянин Руслан Дроняк одержав 10 сотих землі під забудову у лісі неподалік музею. А у 2017-му почав вимагати у сільради дозволу прокласти під'їзну дорогу туди. Такого дозволу йому не дали, бо ця ділянка землі перебуває у державній власності – є територією охоронної зони", — розповідає завідувачка музею і депутат сільради Василина Зеленчук.

2 червня приблизно за 10 метрів униз від пам'ятного каменя підприємець таки викопав рів. Розпочинав будівництво дороги.

"Гуляли весілля сина і весь наш присілок Заріччя був на тому весіллі. А він загнав через сусідську ділянку екскаватор у неділю і почав копати", — каже депутат.

У Криворівні руйнують історичну пам'ятку. Автор: Ірина Левицька

На місце викликали поліцію.

"Нас запевнили, що ніхто вже нічого в той день не зробить, а робітники перечекали і таки вирили той рів аж до лісу. Пояснили нам, що це не кримінал, бо зазіхали не на приватну власність. А порушнику загрожує адміністративне покарання за статтею 92-ю. То він тепер сміється з нас у Верховині поки на базарі торгує. Каже, що все одно незаконно зробить, що схоче, а нас розчавить, як ропуху. А як підуть дощі, такі, як у нас бувають, то знесуть той камінь, який простояв тут більше століття", — додає жінка.

Санкція статті передбачає штраф від 510 до 1700 грн.

   У Криворівні руйнують історичну пам'ятку. Автор: Ірина Левицька