«Руки — найкраща техніка»: стартував головний гончарний фестиваль України

6 лет назад 0

В селищі Опішня Зіньківського району на Полтавщині стартував традиційний фестиваль гончарства.

Майстри привезли на продаж глечики, миски, кружки, турки, вазони.

Gazeta.ua зробила фотопідбірку із головного гончарного фестивалю України.

Гончарі приїхали з різних регіонів України. Також були представники Хорватії, Литви, Білорусі, Болгарії, США.

"Ми гордимося тим, що наш фестиваль — традиційний. Щороку його основа — гончарі, які демонструють сою майстерність, змагаються і проводять майстер-класи. Вони можуть бути із різних регіонів, але мають єдність в традиції, — розповів  Олесь Пошивайло , організатор фестивалю.

Традиційні осередки гончарства в Україні зараз занепадають. Натомість з'являються індивідуальні майстри, які не є спадкоємцями якихось регіональних традицій, але шукають свій стиль. Гадаю за ними майбутнє українського гончарства".

Найбільше гончарів — із Опішні. Їх тут мешкає близько 30.

"Чесно кажучи, гончарство зараз перебуває у прірві. Бо майстри не відчувають підтримки держави. Крутимося власними силами. Стараємося їздити на різні фестивалі, продаємо продукцію в інтернеті, — сказав місцевий майстер  Олександр Шкурпила.  — Та без цього заняття важко себе уявити, хоч і вкладаємо багато сил. До прикладу, щоб зробити один садовий вазон під квіти, треба кілька місяців. Ось продаю такий за 10 тисяч гривень. Може і не куплять, та принаймні люди побачать, розпитають. Торік ніхто не купував подібну продукцію".

"Найходовіший товар — турки для кави. Від 150 гривень. В нас незвична кераміка — чорнодимлена. За спеціальною технологією посуд виходить не коричневий, а чорний. Люди часто думають, що він чавунний або із гуми. Насправді, то вугілля при термічній обробці дє такий колір. Гончарство — це щось невід'ємне від Украни. Шкода, що держава не підтримує розвиток. До прикладу, в Угорщині гончарна справа дотується владою", — додала  Алла Івашків,  з чоловіком-майстром приїхали на фестиваль із Червонограду Львівської області.

Опішню вважають центром українського гончарства в Україні. Для опішнянського розпису характерні рослинні орнаменти зеленого, червоного, коричневого і чорного кольорів.

25 жовтня минулого року в селищі Опішня Зіньківського району на Полтавщині помер 87-річний Микола Пошивайло — заслужений гончар і майстер народної творчості України.

Микола Гаврилович — з давнього роду гончарів. Робив глиняні вироби з 38 років. Влітку 2013 зізнавався, що вже не має сил розкрутити гончарний круг. Проте ліпив руками дитячі іграшки. До останніх днів приходив у Музей гончарства, щоб навчити гостей селища працювати з глиною. Сам музей — це колишня хата батьків Пошивайла.