Ще один російський серіал замаскували під український

5 лет назад 0

Активісти виявили ще один російський серіал, замаскований під український: "Життя після життя".

На кінороботу "Життя після життя" виробництва російської продюсерської компанії звернули увагу в Facebook адміністратори патріотичної групи "Бойкот російського кіно", передає Gazeta.ua.

Громадські активісти звернулися до Держкіно з питанням, чи точно серіал український і чи точно він отримав прокатне посвідчення встановленого зразка. Але поки що питання залишилося без відповіді.

Активісти пишуть, що і не звернули б увагу на зовні нешкідливий серіал, який вже два рази транслював канал "1+1", якби не одне "але". Серіал "Життя після Життя" побив рекорди популярності в Росії, причому, за показами на піратському Інтернет-ресурсі kinoo.tv. До речі, через свою політику, яка суперечить законодавству про авторське право, зазначений ресурс змушений регулярно раз на 2-3 місяці міняти доменне ім'я (зараз, наприклад, він знаходиться на новому домені). Утім, це не заважає піратам пропагувати "істинно російські патріотичні цінності". Більш того, цей ресурс назвав серіал "Життя після життя" найбільш популярною ТВ-роботою в номінації "Російські серіали" за підсумками першого півріччя 2018 року, про що розповсюдив відповідний прес-реліз. У результаті багато популярних російських ЗМІ, не розібравшись у ситуації і проігнорувавши принципи журналістської етики, опублікували згаданий прес-реліз, чим сприяли зростанню популярності піратського Інтернет-ресурсу. У результаті серіал, який "1+1" представляє як виключно український, потрапив до моніторингу групи "Бойкот російського кіно".

Згаданий серіал є мелодрамою з елементами детективу та фантастики. Сюжет, на перший погляд, дійсно дуже прозаїчний. Головний герой Сергій Воробйов володіє успішним бізнесом разом зі своїм компаньйоном і другом дитинства Юрієм Мазуровим. Сергій нещодавно переїхав до своєї цивільної дружини Світлани Шевердіної, яка чекає від коханого на дитину. Пара збирається зіграти весілля, але поки тримає все в секреті від рідних і близьких людей. Тим часом у Сергія виникають проблеми в бізнесі. Зовсім несподівано Юрій Мазуров забрав із сейфа печатку компанії. Воробйов не розуміє такого кроку і прямує до нього додому. Виявляється, Мазуров в обхід бізнес-партнера збирається укласти контракт на торгівлю зброєю. Для того щоб залагодити всі деталі, Юрію потрібна була печатка, а тепер – лише підпис Сергія (який можна легко підробити). Воробйов відмовляється, за що зрадницьки отримує кулю в груди.

Однак Сергій, боєць за вдачею, не бажає легко розлучатися з життям. Потрапивши на небеса, він умовляє диспетчера небесної канцелярії повернути себе до світу людей. Адже там залишилася його вагітна подруга Світлана, що володіє міноритарним пакетом у компанії. Без її частки Мазуров не досягне своєї мети.

Сергію дається ще один шанс, і його душа знову відправляється на землю, тільки в тіло Валентина Хорькова, що тільки-но наклав на себе руки. Щоб завершити всі свої справи, Воробйова має 40 днів. З перших хвилин, після того, як він прийшов до тями в новому тілі, Сергій намагається по крихтах дізнатися про своє нове життя в ролі Хорькова. Паралельно він зв'язується через електронну пошту зі Світланою і просить не вірити Мазурову. Від такої новини вдова загиблого втрачає голову.

Поки Валентин Хорьков вживається у нову роль, справа про загибель Воробйова починає розслідувати слідчий Ісаєв. Втручання поліції трохи турбує Мазурова, тому він приставляє охорону до Шевердіної, яка може про щось підозрювати. Юрій хоче бути в курсі кожного кроку вдови Воробйова.

У цей час Валентин Хорьков (у тілі якого знаходиться душа Сергія Воробйова), що живе разом зі своєю мамою Маргаритою Степанівною і готується до весілля зі своєю дівчиною Вірою, шукає спосіб помститися Мазурову. У його нинішньому положенні зробити це досить важко, тому він починає збирати гроші на покупку гвинтівки. Але разом з тим Хорьков намагається залишатися непомітним і веде звичайне життя.

Така от "Санта Барбара" з містичним підтекстом на український (або все ж на російський?) лад. Останнє питання, до речі, більш ніж актуальне. Як уточнили представники групи "Бойкот російського кіно", серіал біло знято російськими студіями ТОВ "Кіноконстанта" і ТОВ "Стар Медіа Дистрибьюшн", про що повідомляється на сайті Міністерства Культури Російської Федерації. Активісти навіть знайшли прокатне посвідчення для трансляції на території РФ №211037717, виданий Міністерством РФ.

У зйомках брав участь форпост російської пропаганди – "Перший канал", більше того, "Перший канал" РФ є замовником виробництва серіалу. А прем'єра серіалу в Росії відбулася 14 вересня 2017 року.

Дальше більше. Активісти групи "Бойкот російського кіно" звернули увагу на таку цитату зі згаданого прес-релізу російського онлайн-кінотеатру: "Над сценарієм працювала група, що раніше зарекомендувала себе з найкращого боку при створенні патріотичних фільмів та серіалів, а тому сюжетна історія в підсумку вийшла реалістичною, інтригуючою і патріотично-виховною".

І дійсно, сценаристи серіалу "Життя після життя" – це Леонід Купрідо, Валентин Іванов, Андрій Чивурін, Олександр Кушнаренко. За їхнім сценарієм над серіалом працювали режисери Михайло Вассербаум ("Убойная сила", "Тайны следствия", "Спецназ" – "захоплюючі твори про справжніх героїв Росії"), Раміль Сабітов ("Розыск"), Єгор Анакшін ("Здравия желаю!", "Каменская-6") і Єгор Громов. Головні ролі в серіалі Життя після життя зіграли: Анатолій Кот ("Каменская-2", "Солдаты", "Братство десанта", "Снайпер-2. Тунгус", "Майор Соколов. Игра без правил"), Павло Трубінер ("Солдаты -1 ", "Гражданин начальник-2", "Военная разведка", "Любовь с оружием", "Смерть шпионам", "Крым"), Вадим Андрєєв, Олександр Робак, Дмитро Суржиков, Антон Кукушкін, Олеся Пухова, Ольга Волкова, Володимир Стрежаков, Дмитро Фрід, Георгій Мартіросян, Олександра Урсуляк та інші.

Назви стрічок, у яких брали участь продюсери, режисери та актори "Життя після життя", говорять самі за себе. Закінчується ж прес-реліз неймовірною за цинізмом фразою, з'явитися яка могла лише в країні, яка провела кілька воєн на Кавказі, у Придністров'ї, продовжує вести війни в Україні, Сирії та Центральній Африці: "Серіал рекомендований до перегляду справжнім патріотам Росії, які щиро бажають процвітання нашій Батьківщині! "

"Для Росії патріотичні фільми – це такі, де українських захисників зазвичай вбивають", – саркастично констатують з цього приводу в групі "Бойкот російського кіно". Активісти впевнені: серіал "Життя після життя" є експериментальним з точки зору психологічного впливу на маси. На їхню думку, він містить приховані меми та архетипи, які програмують поведінку глядачів, вирощують готовність підкорятися тим чи іншим командам, оцінювати ситуацію та приймати рішення з тих позицій, які вигідні авторам.

Якщо все так дійсно серйозно, то серіал "Життя після життя" – це розробка російських військових психологів, психологічна зброя масового впливу. А його ретранслятор в Україні – канал "1+1"