Шедеври до свята

6 лет назад 0

Всі фото Ігоря Бойченка

Зазвичай, той, святкує день народження, подарунки приймає. Але Херсонський художній музей на свята подарунки дарує. 27 травня він святкуватиме своє 40-річчя, і до цієї дати презентував виставковий проект «Україна: від народного мистецтва до модерну», який знайомить з широким пластом нашої національнї художньої спадщини. Відбулася ця подія 18 травня — саме у Міжнародний день музеїв.

Зараз проект налічує 4 експозиції — дві з власної колекції, дві «приїхали» з київських музеїв, але невдовзі буде розширятися. Звісно, що особливу увагу херсонців привертають «гості», але й власні експонати дуже цікаві та цінні. Недарма на відкритті очільниця обласного управління культури Світлана Думінська відмітила: «Хто б до нас ні приїздив, всі в один голос говорять, що та колекція, яка знаходиться в нашому художньому музеї, гідна музеїв державного рівня», — і дякувала за це директорці Аліні Доценко, яка, до речі, працює в музеї з першого дня його заснування.

Графіка Т.Г. Шевченка (третій поверх)

Для нас Шевченко — це перш за все поет і національний символ, але у світі він більше знаний саме як художник. Доторкнутися до цієї грані його таланту тепер можна в художньому музеї — в експозиції 30 оригінальних графічних творів Шевченка (з Національного музею Тараса Шевченка) і два скульптурних портрети Кобзаря (з колекції херсонського художнього). Хочеться уважно роздивлятися все: і перші відомі офорти — і роботи останніх років життя. Привертають увагу і твори на власні композиції, і автопортрети з фотографій, і гравюри з відомих картин.

Живопис Олександра Мурашка (третій поверх)

Його називають генієм і виділяють серед українських художників кінця ХІХ — початку ХХ століть. Вчився у самого Рєпіна, подорожуючи Європою, захопився імпресіонізмом, у своєму живопису поєднав реалізм з елементами модерну. Особливо цінують вміння художника передавати внутрішній світ людини. 5 дивовижних робіт з Національного художнього музею України стали прикрасою цього проекту. Зал з роботами Олександра Мурашка просто зачаровує.

Барви Українського розпису (другий поверх)

Щиро, яскраво, неймовірно красиво — і поетично. Можна годинами милуватися та розшифровувати національний код, дивуватися фантазії народних майстрів. Старовинні традиції в квіткових композиціях Людмили Петрової, фантастичні казкові сюжети Людмили Вітковської, змістовні святкові композиції Віри Семенюк, надзвичайні яскраві квіти Марії Гусак. Усі вони — наші, херсонські майстрині, чим і пишаємося. Також в експозиції представлені твори інших неперевершених майстрів народного розпису, керамічні скульптури та чудові вази.

Українське мистецтво другої половини ХІХ — початку ХХ ст. (третій поверх, концертна зала)

40 творів з колекції нашого музею, за якими можна вивчати мистецтво межі століть, досліджувати національні традиції та вплив на нього культур Європи та Росії. Тут багато імен — картини відомих, популярних українські живописців (в тому числі учнів того самого Олександра Мурашка), серед них, звісно ж, є роботи нашого земляка Миколи Скадовского. Дивовижні портрети, неймовірні пейзажі, колоритні жарнові сцени… Є на що подивитися, є про що дізнатися.

Але це ще не все. До кінця травня відкриється п'ята експозиція виставкового проекту «Україна: від народного мистецтва до модерну». Про неї та виставку західноєвропейского мистецтва — згодом.