Шовкуненку — 135, або Про три виставки та одну картину

5 лет назад 0

Власне, подарований малюнок — індустріальний пейзаж Олексія Шовкуненка

У Херсонському художньому музеї 21 березня святкували 135-річчя від дня народження Олексія Шовкуненка — видатного українського художника та педагога, херсонця за народженням, ім'я якого наш музей носить з гордістю. Святкували, як і годиться, відкриттям виставки — і не одної. А музейна колекція робіт майстра несподівано для багатьох поповнилася у цей день ще одним твором.

Але про все по порядку. Ми вже якось звикли до того, що життя в художньому музеї насичене і жваве, виставок проходить сила-силенна. А останнім часом тут полюбляють створювати не окремі експозиції, а цілі виставкові проекти.

Цьогорічний виставковий проект присвячний саме Шовкуненку, і це нікого не здивувало: музейники завжди пам’ятають про творчість земляка, і навіть якщо не вдається зібрати його картини в окремій залі (бо виставок та ідей багато, а виставкових площ, на жаль, ні), то в експозиції завжди представлені хоча б окремі шедеври майстра. 135-річчя художника — гарний привід ще раз згадати про нього.

Виставковий проект року «Сонячна палітра Олексія Шовкуненка. Художник та його коло» поєднав три експозиції і охопив весь другий поверх: у великій залі — «Живопис Олексія Шовкуненка», у маленькій — «Графіка Олексія Шовкуненка», а на стінах коридора — «Твори учнів Олексія Шовкуненка» (імена відомі: Тамара Хітрова, Віктор Пузирьков, Ісаак Тартаковський, Григорій Васецький, Леонід Чичкан). Абсолютно всі твори — з колекції музею. Є на що подивитися, є чому здивуватися. Звісно, впадають в око великі полотна — просто неможливо не зупинитися, не замилуватися. Але за яскравими враженнями варто не пропустити найцікавішого: роботи ранніх років, херсонського та одеського періодів, створені ще до того, як художник почав працювати в стилі соцреалізму — тут можна побачити і вплив пітерських друзів-художників, і захоплення імпресіонізмом, і херсонські краєвиди сторічної давнини. Є роботи, які демонструються широкому загалу вперше. Є роботи з дивною долею. Цікавим є про що спитати.

А для директорки музею Аліни Доценко ця виставка дуже особиста. Із самим художником вона познайомитися не встигла, але щирі добрі дружні стосунки з його вдовою підтримувала завжди, і згадувала ті далекі часи, коли перебувала серед шедеврів у його квартирі — бо Олександра Василівна просто забороняла їй зупинятися в Києві в іншому місці.

На відкритті було багато людей, багато гостей та найголовніше — багато молоді, і це радує. Але звичний хід подій порушили наші депутати. Бо не просто вітали — словами, квітами. Вони подарували музею малюнок Олексія Шовкуненка, який придбали на аукціоні. Депутат облради Олександр Шумей захопив своїх колег та кількох депутатів міськради цією ідеєю — бо шедеври мають зберігатися в музеях. І все б нічого, але аукціон-то московський! І мало тут здобути лот онлайн, треба ще й гроші вчасно передати — в день аукціону. Суму пан Олександр не приховує: 64 депутати склалися по 220 грн. власних коштів. Тож всі формальності залагодили і подарунок презентували. Можна, звісно, згадати про вибори, про передвиборчий піар, але люди зробили добру справу, замовчувати яку не варто.

Подарований малюнок — індустріальний пейзаж, якими уславлений Олексій Шовкуненко. Саме за акварелі з серії «Дніпробуд» він здобув золоту медаль на паризькій міжнародній виставці «Мистецтво і техніка в сучасному житті» 1937 року. Індустріальних пейзажів Шовкуненка в нашому музеї небагато — майже всі вони в Києві, в Національному художньому музеї України. Але тепер є ще один.

Загалом, Херсонський художній музей пишається з того, що має одну з найбільших в Україні колекцію творів Олексія Шовкуненка, з 156 творів (цифру вже сміливо можна оновити до 157) в експозиції представлено 83 + 28 картин учнів. Виставка триватиме до травня, і відвідати її варто.

 

Біля морського пейзажу учня Шовкуненка Віктора Пузиркова

 

Олексій Шовкуненко. Квіткове господарство, 1919.
Це — Херсон 100 років тому.

Олексій Шовкуненко. Натюрморт-1.
Музейники навіть не сподівалися, що колись зможуть цей натюрморт презентувати глядачам. Але київськи реставратори створили справжнє диво.

Олексій Шовкуненко. Одеський порт, 1945.
Демонструється вперше

Олексій Шовкуненко. Портрет М.М. Фадєєвої, 1920.
Цю картину музей теж отримав у подарунок, і було це 12 років тому.

Олексій Шовкуненко. Уфа Дерево в снігу, 1942.
Демонструється вперше.