Сучасне мистецтво в Художньому музеї

5 лет назад 0

13 червня херсонців запрошують на відкриття виставки сучасного художника 

Про це повідомляють організатори на сторінці події у фейсбуці: 

«Для нашого суспільства все ще залишається актуальним питання вибору, ми все ще перебуваємо в транзитному стані переходу між радянським минулим і капіталістичним сьогоденням. Ми ще досі не можемо набути суб’єктності. Нам не дано втекти зі свого минулого, яке стає підсвідомістю сьогодення, і не дано перехитрити майбутнє. Людині не дано привласнити минуле, воно належить їй так само, як і іншим. Тому самоідентифікація, «перевірка достеменності», нескінченна звірка з самим собою актуальні у всі часи.

Головна тема, над якою я працюю вже багато років, досліджуючи і розвиваючи її образні смисли, визначилася у 1996 році, у проекті «Амнезія», де вперше з’явився мій персонаж – напіводягнений чоловік в нижній білизні, яку у нашій країні майже протягом століття носили всі соціальні верстви. Тоді, переживаючи складний і багато в чому незавершений і до сьогодні процес національного самовизначення, Україна відкидала своє радянське минуле, прагнула викреслити його з колективної пам’яті. Однак неусвідомлений, ще не проаналізований досвід повертається в суспільну свідомість незжитими міфами і соціальними комплексами.

Ми живемо в епоху прозорості, яка викриває ілюзії і переосмислює весь культурний і ціннісний багаж. Розвінчана чергова прекрасна ілюзія – ілюзія свободи. Свобода переходить в розряд абстрактних ідей, яким не судилося збутися. Пошук необмежених можливостей свободи – завдання мого персонажу. Світова наука, як відомо, досі не запропонувала чіткого визначення «людини», тому мистецтво мусить пропонувати свої версії»

Виктор Сидоренко (Victor Sydorenko) – український художник, куратор, автор об'єктів і фотокомпозицій, а також наукових і публіцистичних текстів. Народний художник України, Заслужений діяч мистецтв України, академік Національної академії мистецтв України, професор. Віктор Сидоренко є одним з лідерів сучасного українського мистецтва, тим художником, чиїм ім’ям Україна представлена на світовій арт-сцені. У сферу творчих інтересів художника входять специфічні реалії нашого часу – проблеми пам'яті, спадщина посттоталітарних рудиментів, питання ідентифікації особистості в сучасному світі що все більше ускладнюється, перспективи людини в новій глобалізаційній моделі життєустрою. Крім того, дослідницька спрямованість його творчості також стосується і минулого, але з підкреслено деідеологізованим ставленням до культурної спадщини, з використанням широких можливостей арсеналу візуальних мистецтв.»

Виставка триватиме з 13 червня по 13 липня. Відкриття з 15:00 до 18:00. Вхід вільний