Театр експериментує і роздає борги

4 года назад 0

«Мельпомена Таврії», 2019 рік. ЦЬого року фестиваль відбудеться, але коли саме, поки що невідомо.

…Борги тим глядачам, які купили квитки на вистави у театрі-кафе, скасовані через карантин. Адже 23 травня відкривається нова театральна локація на 70 місць на відкритому повітрі — сцена на внутрішньому подвір'ї театру, яка отримала назву «Театральний дворик».

Мріяли про це давно, але якщо б не карантин, невідомо, коли б до неї руки дійшли…

Тож 23 і 24 травня тут відбудеться перше дійство, театральна подорож до Італії — даватимуть музичну програму «Amore mio — Італія!», а в червні запрошують вже до Франції. Реальна подорож країнами Європи цьогоріч навряд чи можлива, але з театром європейські країни самі завітають до Херсона. Італійська програма обіцяє не тільки вишукану італійську музику, а й італійське вино, італійські смаколики, навіть фасад театру квітами прикрасять — як в Італії, а банер під виставу вже готовий (кажуть, на останні кошти зробили).

І головне — херсонці так скучили за театральними подіями, що квитки на першу виставу розкупили за один день!

На новій сцені будуть грати нові вистави, можливо, «переїдуть» на новий майданчик «Незнайомка», «Ромео і Джульєтта». А всі музичні програми, які йшли у театрі-кафе, гратимуться у «Театральному дворику» стовідсотково. І вже 29 травня театр запрошує на «Музичний коктейль для гурманів» і віддасть борги тим, хто купив квитки на цю виставу на 18 березня та 22 квітня.

Лісовий театр

Планують вистави і на лісовій сцені в «Чумацькій криниці»: «Баба Пріся, або На початку і наприкінці часів», «Обережно, жінки!». «Лісова пісня» теж буде, але пізніше (зараз ще зарано акторам босоніж бігати та в озері купатися). І ще одна цікавинка: поки призупинено роботу над виставою «Дванадцята ніч», прем’єра якої була запланована на великій сцені ще на березень, її режисер Євген Резніченко переключився на іншу шекспірівську п’єсу — «Сон літньої ночі», яка готується для постановки в саме лісовому театрі. Обіцяють справжній імерсійний театр: глядача настільки занурять у сюжет, що будь-якої миті актор може почати взаємодіяти з ним… Та й сидіти на одному місці не доведеться. Плани — на липень, можливо, прем'єра відбудеться на Івана Купала.

Стаціонарний театр

Театр терпляче чекає дозволу працювати у приміщенні, а за час карантину, доки творчий склад дистанційно проводив репетиції, робив флеш-моби, записував кліпи, будівельники працювали: дві сцени вже відремонтували, зараз закінчують роботи на «сцені під сценою». Всі тільки і чекають дозволу, щоб повернутися на головну сцену. А оскільки під час карантину половину відпусток вже відгуляли, мріють працювати ціле літо — звісно, якщо це буде дозволено.

А «Мельпомена Таврії»…

…відбудеться за будь-якої погоди. Хоча б у вересні. Якщо європейські театри долучитися не зможуть — то виключно українським складом. Коштів на проведення фестивалю немає (ані обласний, ані міський бюджет не допоможуть), але є добрі друзі — українські театри, які готові підставити своє плече та приїхати.

А щоб херсонці не забували про фестиваль, 22 травня, у день, коли «Мельпомена Таврії» мала б розпочатися, о 9.30 оголошено флеш-моб: на флогштоку біля пам’ятника Потьомкіну піднімуть прапор «Мельпомени». Всі, хто мають «мельпоменівські» футболки, можуть долучитися. А прапор висітиме, доки не відбудеться фестиваль…