«Треба було дозволити Самойловій взяти участь у Євробаченні», — політолог

7 лет назад 0

Політолог Богдан Яременко…

"У нас була можливість використати провокацію Росії у своїх інтересах. Показати світовій спільноті, що Україна — правова, демократична держава. Готова виконувати свої зобов'язання перед міжнародною спільнотою. Навіть коли не погоджуємося з окремими рішеннями. Не скористалися нею. Рішенням СБУ про заборону в'їзду Самойлової зіграли на руку державі-агресору. Провокація відбулася. Мають підстави говорити про несправедливість організаторів Євробачення-2017. Адже конкурс проводиться для європейського глядача. Який повинен побачити представників усіх країн, що беруть у ньому участь", — сказав Богдан Яременко.

"Щоб дотриматись зобов'язань та показати світу, що ми засуджуємо агресію Росії, варто було діяти інакше. Міністерство закордонних справ мало одночасно оголосити про заборону в'їзду для Самойлової та тимчасове призупинення рішення на час проведення Євробачення-2017. Потрібно було допустити на територію України винятково у якості конкурсантки. При в'їзді — роз'яснити порушення українського закону у 2015 році. Довести неприпустимість його повторення і попередити про відповідальність. Українська громадськість і ЗМІ могли б проігнорувати її перебування в країні. Оголошувати рішення держави у справі Самойлової мало саме МЗС, щоб прибрати атмосферу поліцейскості.

Якщо скасування рішення СБУ все ж таки вийде, дамо можливість росіянам розвивати конфлікт. Скажуть, що ми пропустили російську співачку під тиском Європейської мовної спілки. У відповідь можуть образитися і не приїхати на конкурс. Лишається дотримуватися обраної позиції про заборону в'їзду. Нехай вона і не найкраща. Щоб показати повагу до свого законодавства", — додав політолог.