Творці фільму «Стус» прийняли рішення щодо сцени з Медведчуком

6 лет назад 0

Автори стрічки "Стус" вирішили дозняти видалений зі сценарію епізод за участю адвоката поета Василя Стуса — Віктора Медведчука.

"Сцена суду була видалена з останніх драфтів сценарію разом зі ще двома десятками сцен. Зокрема, після розмови з сином поета. Крім того, розуміючи, що картина виходитиме в прокат у розпал передвиборчої кампанії, ми не хотіли робити пам'ять про велику людину інструментом політичних впливів та аргументів", — йдеться в заяві, опублікованій на сторінці фільму в Facebook.

Продюсерська група з огляду на резонанс вирішила повернути в фільм епізоди з Медведчуком, передаэ Gazeta.ua.

"Ми визнаємо, що, видаляючи з останнього драфту сценарію серед іншого і цю сцену, ми недостатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства.

Ми вдячні українцям за увагу до нашого проекту і впевнені, що з такою силою громадянського суспільства, як в Україні, ми здатні перемогти будь-які негаразди.

Найближчим часом СЦЕНУ БУДЕ ДОЗНЯТО, про що ми повідомимо медіа окремим прес-релізом", — додали в повідомленні.

4 травня 1980 року поет Василь Стус був заарештований за звинуваченням у проведенні "антирадянської агітації та пропаганди". Вини своєї не визнавав. Його захищав тоді Віктор Медведчук. У своїй промові сказав, що всі злочини Стуса заслуговують покарання, але він просить звернути увагу на те, що Стус, працюючи у 1979—1980 рр. на підприємствах Києва, виконував норму; крім того, переніс тяжку операцію шлунка. Василь Стус помер у тюремному карцері табору особливого режиму ВС-389/36 (Росія) 4 вересня 1985 року. Адвокати Роман Титикало та Ілля Костін у 2016-му проаналізували справу та зробили висновок, що "адвокат Медведчук порушив свій професійний обов'язок, фактично відмовився від захисту Стуса, чим грубо порушив право останнього на захист у суді".