В ХДУ відкрито виставку «Чорнянка FUTURUM – революція образів через століття майбутнього»

6 лет назад 0

Створити умови для самовираження, розвитку і культурного обміну молоді Херсонщини з молоддю заходу і сходу країни – одна із головних задач пересувної виставки «Чорнянка Futurum-2017», яка тривала протягом року. Проект стартував у травні і проходив у вигляді мистецької резиденції на берегах р.Козак на Каховщині.

З 14 по 19 травня на території Таврійського краю жили та працювали 24 молодих художника з усієї України. Вони побували та працювали в с. Чорнянка Каховського району, де жив та творив батько українського, російського та японського футуризму Давид Бурлюк. Художники знайомилися з туристичними та культурними принадами Каховки та Каховського району, оцінили монументальну велич «Кам’яних вишиванок» Григора Довженко в Новій Каховці, відтворювали на своїх полотнах водопади та велич споруд князів Трубецьких.

На останок молодими митцями був написаний свій Маніфест сьогоднішнього футуризму. Перша виставка пройшла 19 травня в приміщенні Винного шато князя Трубецького під час проведення IV Таврійського туристичного конгресу та викликало велике захоплення усіх присутніх.

Вдруге картини протягом листопада були виставленні в шкільному музеї с. Чорнянка, де багатьом відвідувачам відкрилось нове бачення свого села та його культурної місії у світі.

І сьогодні, 20 грудня, виставка «Чорнянка Futurum-2017» приїхала до Херсона та розташувалася у фойє Херсонського державного університету, де відбулося урочисте ЇЇ відкриття.

За словами організатора проекту, керівника «Агентства регіонального розвитку Таврійського об'єднання територіальних громад» Павла Ярмія, кожен вечір на базі зеленого туризму «Козак» проходили творчі вечори, тренінги та креативні творчі сесії, пов’язані зі створенням сьогоднішнього Маніфесту, як цілісне продовження тих можливостей, що були закладенні на початку 20 століття. Кожен вечір проходили брейстормінгові сесії щодо створення творчого бачення у молодих креативних людей, як та з чим вийти з тієї ситуації, в якій знаходиться сьогодні Україна.

«В цьому полягає ключова ідея — через творчість різних за вихованням і світоглядом молодих людей знайти однакову ідентичність по виходу з кризи» , — наголосив Павло Ярмій та висловив теплі слова подяки облдержадміністрації за надану підтримку та особисто очільнику області Андрію Гордєєву.

Присутня на виставці заступник завідувача кафедри образотворчого мистецтва ХДУ Зоя Гуріч повідомила, що на виставці представлено зовсім різні напрямки мистецтва:  «Тут є академічне мистецтво, декоративний живопис, також представлено різну техніку від олійного живопису до всіляких пошуків, де використовуються різні матеріали, наприклад роботи в які вкрапляється скло, бурштин тощо» .

Ознайомитися з цією надзвичайною експозицією всі бажаючи матимуть змогу до 29 грудня поточного року.

Прес-служба Херсонської ОДА