В Києві виставили картини найдорожчого художника України

5 лет назад 0

30 картин Анатолія Криволапа виставили в Музеї історії Києва. Експозиція називається "У цьому полі, синьому…" Це рядок із поезії Василя Стуса.

72-річний Анатолій Криволап — найдорожчий український художник. 2013-го на лондонському аукціоні його роботу "Кінь. Вечір" продали за $186 тис.

Біля картин показують відео пейзажів, вірші українських поетів, які обрав Криволап. Символом виставки є кінь. Це провідний образ творчості художника.

— Якось Микола Муравський, художник з Ялти, зателефонував у морозну ніч, — згадує  Анатолій Криволап . — І захоплено говорить: "Виходжу з дверей, бачу сніг і силует коня. Він наче пропадає, тане. Толя, це — твоя тема". Він так яскраво розповів, що я взяв полотно метр на метр і написав першого коня. Він був темно-синій.
У мене ця тварина — знак, символ. Якась легенда, фантом. Наче він є, і начебто нема. У творі важливий не кінь, а медитативний стан, емоційне поле, в який може ввійти глядач. 
Кольори — це певний настрій. Після "Кінь. Ніч" я зробив відтінки ночі, а потім прослідкував освітлення — від світанку і до смерканку. Далі були пори року: зима, весна, літо, осінь. Те, що я ставив собі у план, вичерпано. Цієї виставкою закриваю тему коней, яка була для мене суперуспішною.

На українській землі жили скіфи, козаки. Коні були основним засобом пересування, а отже і спілкування. Кінь — найближча і найважливіша істота для людини. Народності Південної Америки не мали коня і колеса, тому зупинились у розвитку.