В Музеї Булгакова в Києві зроблено оцифровку експонатів

4 года назад 0

Музей Булгакова у партнерстві з бібліотекою Мічиганського університету оцифрував колекцію своїх експонатів.

Співпраця включає в себе оцифровування та публікацію у відкритому доступі колекції музею Міхаїла Булгакова (Музей історії Києва/Музей истории Киева/Museum of Kyiv history).

Ключовим фактором успіху проекту було встановлення співпраці з інституційним партнером для розміщення онлайн-колекції з глобальним охопленням, а саме – з бібліотекою Мічиганського університету (США). Цей університет відомий своєю кафедрою слов’янських мов та літератур, саме на цій кафедрі працював Карл Проффер, який разом з Елендеєю Проффер у 1971 році заснував видавництво «Ардис» (1971), де публікувалися твори радянських поетів та письменників, яких не публікували в Радянському Союзі з ідеологічних міркувань.

Такі проекти міжнародної співпраці дають можливість студентам та науковцям в усьому світі отримати доступ до культурних та інтелектуальних пропозицій українських культурних установ.

Цей проект можна вважати засобом вдалої міжнародної музейної дипломатії, завдяки якій віднині весь академічний світ знатиме, що Міхаїл Булгаков належить культурному простору України. Медіа-кампанія щодо цифрової колекції, а також Літературно-меморіального музею Міхаїла Булгакова та Музею історії Києва проводиться в США, Україні та в усьому світі, оскільки вона вже розміщена у загальному списку розсилок з слов’янознавства.