В Ужгороді відкрилась виставка речей, які належали Сергію Параджанову

6 лет назад 0

В Ужгороді на виставці "Імпресія дотику" представили раритетні експонати зі збірки народного артиста України та Вірменії Сергія Параджанова.

Показали також речі із приватної колекції, які належали кіномитцю і які він комусь подарував чи сам зробив, — пише Gazeta.ua.

На відкритті в історико-культурному комплексі "Совине гніздо" голова Товариства вірменської культури Закарпаття "Арарат" Карен Енокян відзначив, що Параджанов – людина, яка створила абсолютно новий для своєї епохи жанр – кіно-пісню.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв нагадав, що відомий польський режисер Анджей Вайда став на коліна і поцілував Параджанову руку, дякуючи за всесвітній шедевр "Тіні забутих предків". Богдан Євстафійович також подякував організаторам виставки та вірменській громаді Ужгорода за активну участь у житті міста і, скориставшись нагодою, привітав із Днем міста.

Голова ГО "Вірменське товариство культурних зв'язків АОКС-Україна" Олена Оганесян зазначила, що живе в Києві, колись навчалася в школі у Сваляві, а згодом 30 років прожила у Вірменії, тому сьогодні рада вітати край свого дитинства. Наголосила, що виставка міжнародна, оскільки речі, представлені на ній, зібрані з усього світу.

Олена Оганесян передала в подарунок для бібліотеки Ужгорода від режисера Романа Балаяна диск із фільмом "Ніч у музеї Параджанова".

Виставка "Імпресія дотику" триватиме у "Совиному гнізді" до 30 вересня. Олена Оганесян зазначила, що впродовж перших трьох днів рада буде на прохання відвідувачів детальніше розповісти про експонати виставки, відповісти на запитання.