В Україні будуть присуджувати україно-єврейську літературну премію

4 года назад 0

Триває прийом робіт на здобуття українсько-єврейської літературної премії «Зустріч» від благодійної організації «Українсько-єврейська зустріч».

Премія «Зустріч» присуджуватиметься за твори художньої й документальної літератури, які розглядають, цілком чи частково, різноманітні аспекти українсько-єврейського досвіду. Премія становитиме 6000 євро й присуджуватиметься щороку, починаючи з вересня 2020 року, повідомляє Читомо.

Премію фінансує канадська доброчинна організація «Українсько-єврейська зустріч» (UJE). За підтримки найстарішого літературного фестивалю України — BookForum та Українського інституту книги.

«Україна має багату мультиетнічну літературну, культурну й мовну спадщину. Ця премія спиратиметься на неї й присуджуватиметься авторам і видавцям, які розглядають зв’язок між етнічними українцями та євреями — двома народами, що понад тисячоліття співіснують на території сучасної України».

Премія «Зустріч» присуджуватиметься щороку почергово за твори художньої й документальної літератури. Першу премію буде вручено у вересні 2020 року за художні твори, а 2021 року — за документальні.

Всі подані на розгляд твори повинні бути видані в Україні. Пріоритет надаватиметься оригінальним творам українською мовою, хоча розглядатимуться й видатні твори, перекладені з інших мов.

Сума премії буде поділена між автором і видавцем: автор отримає 4000 євро, а видавець — 2000 євро. Також присуджуватимуться дві заохочувальні премії по 250 євро.

Заявки на премію можна буде подати в період між 16 січня і 16 березня 2020 року. Інструкція з подання й форма заявки буде доступна на вебсайті UJE.

UJE — це зорганізована на приватних засадах, багатонаціональна ініціатива, започаткована 2008 року як проєкт співпраці між українцями з єврейськими та християнськими коренями, а також іншими учасниками в Україні, Ізраїлі та діаспорах.

UJE залучає науковців, громадських лідерів, митців, уряди та ширшу громадськість до зміцнення солідарності й взаєморозуміння між українцями та євреями.