В Україні зняли автобіографічний фільм про Тараса Шевченка (відео)

5 лет назад 0

9 березня відбудеться показ біографічного фільму  "Тарас. Повернення" , створеного до 205-ої річниці з дня народження Тараса Шевченка.

Стрічку продемонструють у київському Національному музеї Тараса Шевченка, пише сайт "Gazeta.ua".

Дія картини відбувається 1857 року. В основі сюжету лежать останні три місяці заслання Тараса Шевченка в Казахстані на півострові Мангишлак — нині Мангістау. З 1850-го митець перебував у Новопетровському береговому укріпленні — тепер місто Форт-Шевченко. Туди його заслали для продовження військової служби в російській царській армії. Таємно малював і писав. Також робив скульптури.

За сюжетом, улітку 1857-го Тарас Шевченко отримує лист від друзів із Петербурга — його особисто помилував цар Олександр II. Однак військове керівництво Новопетровського форту не поспішає повідомляти про це й видавати указ про його звільнення. Крім того, таємний агент із Петербурга намагається зробити так, аби поет залишився там назавжди.

Режисером стрічки "Тарас. Повернення" є Олександр Денисенко. 2012 року його сценарій переміг у Міжнародному конкурсі кіносценаріїв, присвяченому 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.

Головну роль виконав актор і художник-постановник Борис Орлов. Також у фільмі знялися Богдан Бенюк, Олександр Пожарський, Роман Луцький, Ганна Топчій, Акнієт Оринтай.

Зйомки картини проходили в Києві, Одесі, на території Аккерманської фортеці у Білгород-Дністровському, а також у Мангістауській та Алматинській областях у Казахстані.

Стрічку створено за підтримки Держкіно.