Відійшов у вічність графік і художник Сергій Якутович

7 лет назад 0

У Києві на 65-му році життя помер відомий графік і художник Сергій Якутович.

Сергій Якутович, Козак та смерть.

Про його смерть повідомила Олена Фадєєва на своїй сторінці у Facebook. «Сьогодні вночі у Сергія зупинилося серце», – написала вона. Жінка кілька останніх років доглядала за художником.

Останні роки після смерті дружини і сина митець багато хворів.

Сергій Якутович народився 1952 року у Києві в родині художників. Його батько Георгій Якутович – видатний український графік середини ХХ ст., відомий також роботою в кіно, зокрема над фільмом «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Мати – Олександра Павловська, художниця, педагог. Багато дитячих книжок із її ілюстраціями побачили світ у видавництві «Веселка». Викладала в Республіканській художній середній школі.

В доробку видатного майстра ілюстрування 160 видань, серед яких 17 томів модерної української літератури, також великий внесок у кінематограф.

Ілюстрації до книги Н.В. Гоголя "Страшна помста".

Брав участь як головний художник у створенні художнього фільму Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу», телефільмів «Ще як ми були козаками», «Загублений рай». 2005 року долучився до масштабного проекту – стрічки Володимира Бортка «Тарас Бульба».

Видання роману Ліни Костенко «Берестечко», ілюстроване Сергієм Якутовичем, яке вийшло у видавництві «Либідь», визнали найкращою ілюстрованою і художньо оформленою книжкою, представленою на виставці-ярмарку у Ашгабаті.

Упродовж останніх років з ілюстраціями Якутовича побачили світ книги, які стали вагомим здобутком національної культури, отримали широке визнання шанувальників книжкового мистецтва в Україні і за її межами, повідомляє «День».