Відкривають новий літературний фестиваль

5 лет назад 0

17-18 листопада у Луцьку відбудеться І Міжнародний літературний фестиваль "Фронтера".

"Одним із значень слова "фронтера" є "прикордоння". У нашому розумінні фронтера – це територія, яка перебуває під впливом кількох країн, культур, ментальностей. Це розмиття меж, взаємопроникнення народів, літератур, жанрів, бачень, тенденцій. Одним із завдань фестивалю є прагнення показати, як розвивались країни-учасниці протягом крайніх ста років, як співіснували нації, як це відобразилося на їх літературі сьогодні", — розповідає про дійство директорка  Елла Яцута.

Прикордонна Волинь прийматиме авторів із сусідніх Польщі та Білорусі, і також із Латвії. Літератури цих країн розглядатимуть в історичному розрізі останнього століття: від 1918 — до 2018 року, пише сайт Gazeta.ua.

На гостей фестивалю чекають презентації новинок літератури, зокрема збірки есеїв Олександра Бойченка "Країна над Збручем", повісті "Чормет" Маркіяна Камиша, роману "Де немає Бога" Макса Кідрука, роману "Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан" Андрія Любки.

Влаштують поетичний слем-батл Павла Коробчука та Артема Полежаки, читання за участі Оксани Забужко (Україна), Кшиштофа Чижевського та Віолетти Ґжеґожевської (Польща), Маріса Салейса (Латвія). Спробувати свої сили зможуть автори-початківці, переможці всеукраїнського поетичного конкурсу "Ліхтар року".

Музичну частину фестивалю забезпечать Христина Халімонова, Мар'яна Савка із музично-поетичним перформансом "В саду зізнань" та поет з Білорусі Уладзь Лянкевич із поетично-акустичною програмою.

Окрім того, на відвідувачів фесту чекає чуттєва музична вистава "Емі Вайнхауз. Тіло та душа" за мотивами біографії британської співачки Емі Уайнхаус. У ній візьмуть участь гурт The Velvet Sun та поет Павло Коробчук.

Безкоштовним буде вхід на дитячу та молодіжну сцени. Дітей під час фесту дивуватимуть новими історіями Ореста Осійчук, Надія Гуменюк та Сашко Дерманський. Окрім того, на них чекають різноманітні розваги та конкурси.

Протягом усього фестивалю триватиме книжковий ярмарок, де кожен охочий зможе придбати новинки українських видавництв.